Megkurtított lista: a gyógyfürdőzés már nem egészségpénztári szolgáltatás

Ez év elejétől - több más szolgáltatás mellett - a gyógyfürdőbe szóló belépőjegy sem számolható el egészségpénztári szolgáltatásként. A fürdőszövetség sem örül a változásnak.

Nagy Ildikó

Az év elején több egészségpénztár is figyelmeztette ügyfeleit arra, hogy az országgyűlés által 2011. november 21-én elfogadott törvénymódosítás értelmében az egészségpénztárak mostantól nem nyújthatnak annyi szolgáltatást, mint korábban.

Így az adómentesen igénybe vehető szolgáltatások közül kikerült a fürdőszolgáltatás, az egészségügyi és gyógyüdülés, a sporttevékenység és a sportszolgáltatás. Ezek közül talán a fürdőszolgáltatás volt a legnépszerűbb.

Az új szabály szerint a gyógyfürdőbe, a mozgásszervi betegeket ellátó nappali kórházba, a szanatóriumba, a klímagyógyintézetbe, a gyógybarlangba, a gyógyvízivócsarnokba és a közfürdőbe szóló belépőjegyet (szolgáltatást) sem lehet megváltani az egészségbiztosítási számla terhére.

- Mindenképpen visszalépésnek értékelhetjük ezt a döntést, még akkor is, ha a fürdővendégek közül sokkal többen "fizettek" üdülési csekkel, mint egészségpénztári kártyával - mondja dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a Magyar Fürdőszövetség társadalmi elnökeként azt is megjegyzi: a törvénymódosítás előtt nem egyeztettek a szakmával.

- Nincs jó üzenete annak, hogy miközben a kormányzati szlogen a "gyógyító Magyarországról", az egészségturizmus fontosságáról szól, éppen az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat, juttatásokat kurtítják meg. Ugyanakkor bízunk abban, hogy a Széchenyi Pihenőkártya beváltja a hozzá fűzött reményeket, és legalább annyian élhetnek vele, mint az üdülési csekkel - így dr. Németh István.

Azok, akik a tizenegy, tb-támogatást élvező gyógyfürdőkezelés után fizetendő kiegészítő hozzájárulást eddig egészségpénztári számlájuk terhére fizették, mostantól arra számíthatnak, hogy a medencefürdőzés kiegészítő hozzájárulását sem lehet egészségpénztári szolgáltatásként elszámolni.

Az adókötelesen igénybe vehető szolgáltatások közül a rekreációs üdülés, az életmódváltozást elősegítő szolgáltatások (így például a méregtelenítő- és léböjt kúrák, a mozgásszervi panaszok megelőzését szolgáló preventív kúrák, a  fogyókúraprogramok) kerültek ki ez év elejétől az elszámolható egészségpénztári szolgáltatások köréből.


Azoknak, akik a fent felsorolt, még 2011. december 31-ig igénybe vett  szolgáltatásokat el akarják számolni egészségpénztáruknál, ügyelniük kell arra, hogy 2012. március 31-ig megküldjék a pénztárnak az ezekkel kapcsolatos számlákat, azokat ugyanis csak június 30-ig fizethetik ki a pénztárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!