Mindenkit vár a Mindentudás Középiskolája

A SZMSZIK Gépipari Szakközépiskolája és az intézményben működő Esélyt a gépiparisoknak alapítvány szervezésében indul útjára 2012. januárjában a Mindentudás Középiskolája elnevezésű programsorozat márciusig tart.

Ambrózai Zsuzsanna

A Gépipariban több éve hagyomány, hogy az érdeklődő diákok tudománynépszerűsítő előadásokat hallgathatnak - mondja Molnár Zoltán, az iskola tanára, akinek szívügye a fiatalok fejlődése, tudásuk szélesítése. - Ezeket az előadásokat általában az iskola szervezi. Eddig elsősorban a természettudományos, műszaki tárgyak domináltak, mint a matematika, csillagászat, fizika, informatika és a gépészet, de azt is hozzá kell tennem, igény van a humán tantárgyakat közelebb hozó előadásokra is. Itt jegyezném meg, hogy a gépiparisoktól egyébként sem állnak távol ezek a tantárgyak, rendszeresen szerepelnek sikeresen nyelvi, történelmi versenyeken, irodalmi pályázatokon, és több Kazinczy-érmes, illetve zenével foglalkozó diákunk is van - egészíti ki Molnár Zoltán.

Az iskolában tehát megvan az igény a tanórán kívüli ismeretbővítésre  is, éppen ezért vetődött  fel a Mindentudás Középiskolájának gondolata is.

- Hat előadást terveztünk be, ezek keddenként lesznek az iskolában. Nem szerettünk volna túl keveset, de túl sokat sem, ezt a számot találtuk ideálisnak. Mindamellett pedig igyekeztünk a kínálatban a hét szabad művészet területeit lefedni, már amennyire ez lehetséges. A témakörök tehát: matematika (aritmetika, geometria), csillagászat (asztronómia), történelem, zene, retorika és nem utolsósorban költészet - így a pedagógus.

A tervek szerint az előadássorozatra más középiskolások is érkeznek majd. A szervezők mindent megtettek, hogy eljuttassák a hírt az  iskolákba, felhívják rá a pedagógusok, diákok figyelmét. 

- Fontos lenne, hogy minél szélesebb körben terjesszük, és jöjjenek a fiatalok. Az előzetes visszajelzések alapján nyolc-tíz csapattal számolunk. Igen, csapatok, ez pedig főleg a műveltségi vetélkedő miatt fontos. Úgy gondoltuk, ne csak sima, száraz előadásban legyen részük a diákoknak, nem árt, ha van egy kis motivációjuk is. A középiskolák háromfős csapatai mérkőznek majd meg a hat előadás után  az ott elhangzottakat igyekszünk majd visszakérdezni. Persze nem az adatokra leszünk elsősorban kíváncsiak, sokkal inkább kreatív feladatokkal találkozhatnak majd a versenyzők - tette hozzá a tanár.

Az első előadás január 24-én, kedden lesz. Molnár Zoltán tartja Ars Magna A matematika reneszánsza címmel.

- Elsősorban arról lesz szó, hogyan hatott a reneszánsz a matematikára, a szimbólumrendszerek és jelölések kialakulásáról, de szót ejtek mindenképpen a harmadfokú egyenletek megoldóképletének kalandos történetéről és a magyarországi matematika kezdeteiről is. Remélem, érdekesnek ítélik majd a fiatalok - bizakodik Zoltán.

Az előadások tehát január és február  minden keddjén délután egy órakor kezdődnek, a csapatok közti vetélkedőre pedig márciusban lehet majd számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!