2012.02.23. 20:43
Fazekas Sándor miniszter nagy erőt lát a helyi termékekben
Csütörtökön a körmendi húsüzembe látogatott a vidékfejlesztési miniszter, majd részt vett a terméktanács ülésén. Fazekas Sándor méltatta a családi vállalkozás munkahelyteremtését.
A Babati és Társa Húsüzemben a tulajdonos Babati Zoltán, a Húscéh elnöke, valamint Bebes István körmendi polgármester várta a magasrangú vendéget. Akit államtitkárok és az egyes szakterületek vezetői is elkísértek.
Fazekas Sándor látható érdeklődéssel figyelte a feldolgozás folyamatát, az alkalmazott modern technológiát. Amint az elhangzott, a húsüzemben naponta 320 sertést dolgoznak fel, 140 embernek nyújtva biztos megélhetést. Illetve jóval többnek, így a tulajdonos, hiszen ide kell számolni a kistermelőket, a beszállítókat, a kereskedőket is. - Nehéz volt az indulás, sokszor ütköztem betonkeménységű falakba. De nem adtam fel. Tudtam, hogy az állandó fejlesztések előbb-utóbb meghozzák a maguk gyümölcsét - fogalmazott Babati Zoltán.
A vendégeket kísérő termelésvezető, Szakács Zoltán elmondta, hogy az üzemben naponta 30-60 mázsa termék készül: töltelékek, kolbászok, hurkák, egyéb húsipari termékek. A körmendi cég nemcsak a megyében kereskedik, termékei az egész Dunántúlon kaphatók.
A miniszter méltatta a családi vállalkozás munkahelyteremtését, majd azt mondta: a kistermelők segítése a jövőben is egyik fő célja lesz a tárcának. A helyi termék helyi erőt jelent, és ez támogatásra méltó fogalmazott. Márpedig ebben az üzemben helyi termékek készülnek a jó gazda gondosságával. A terméktanács ülésének egyik fontos tárgyalási pontja az lesz, miként lehet ezt a kört még tovább szélesíteni.
Az üzemlátogatás során a vendég elbeszélgetett a dolgozókkal, majd megkóstolt néhány specialitást. A delegáció ezt követően a terméktanács ülésén vett részt.