Nincs olyan bérlakás, amely Önöknek megfelelő lenne

Laurenczi Tibor mozgássérült. A bérlakás, ahol most élnek nagyon rossz állapotban van, és nincs akadálymentesítve sem. A fürdés, a közlekedés is gond.

Ambrózai Zsuzsanna

Kívülről romos a ház, de a lakók szeretettel fogadnak, a bajárat az udvar felől van. Odaérünk, a lépcső tetején áll Laurenczi Tibor: Messziről köszön és elnézést kér, amiért nem jön elénk. Hét darab lépcső választja el a földtől. Nehezen tudja megtenni. 2010 szeptemberében levágták a lábát, azóta megváltozott az élete, minden sokkal nehezebb lett.
 
- Önkormányzati bérlakás ez is - tárja szét kezét Tibor, mutatván a helyet, majd folytatja. - Több lakás van itt a házban, de rajtunk kívül már csak egyikben élnek. A szomszédos lakás évekkel ezelőtt kiégett, nem tettek vele semmit. Közös használatú a mosdó és a fürdőhelyiség. Nem ez a gond, hanem az, hogy kerekesszékkel nem tudok bemenni, a folyosón is alig férek el. Tisztálkodni szinte nem is tudok, mert félek, hogy elcsúszok, többször volt már rá példa. De nem csak itt, a kinti lépcsőn is. A fürdést lavórból végzem, a lépcsőn meg botokkal botorkálok le - hajtja le a fejét Tibor.

Feleségével és nagyfiával él a 34 négyzetméteren, azt mondja, többször fordult már segítségért az önkormányzathoz.

- Először azt kértem, akadálymentesítsék a házat, nem nagy dolgok, csak rakjanak le rámpát, ez még tavaly nyáron volt. Azt válaszolták, idézem: "...rámpa építésére csak aránytalanul magas költségek vállalása mellett van lehetőség, mely az épület általános állapotát tekintve nem lenne ésszerű",  áll a válaszlevélben. Aztán beadtam az igénylést egy másik, akadálymentesített bérlakásra, sőt a december 8-i közmeghallgatáson is felszólaltam. Azt mondta a polgármester, intézkednek. Január elején jött a levél, hogy továbbították a panaszomat az iléletékesnek, majd néhány napra rá a válasz: "Tájékoztatjuk, hogy jelenleg sajnos Szombathely Megyei jogú város önkormányzata tulajdonában nincs olyan üres bérlakás, mely az Önök részére megfelelő lenne."  Azt mondták várjak...

Tibor fiai azt mondják, a romos házat már így is maguk tartják karban. A ház nagyon hideg, omladoznak a falak, ablakok. Azt mondják, nem kell akadálymentesített lakás semcsak olyan,  ahol a lakásban van a fürdőszoba. A többit megoldanák, felújítanák szívesen. Minden jobb, mint apát így látni, ilyen helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!