Felháborodás: többen nehezményezik, hogy bekerítették a horgásztavat

A Vadása tó évtizedek óta kedvelt üdülőhely. Sokan építettek víkendházat, s töltik itt szabadidejüket. Most két tulajdonostól is levelet kaptunk, melyben nehezményezik, hogy az önkormányzat eladta a kettes horgásztavat, amit a tulajdonos bekerített.

Peltzer Géza

Az egyik levélíró  kifejti: a hosszú hétvégén meglepődve tapasztalta, hogy az új tulajdonos bekerítette a tavat "szép, de nem jó minőségű" kerítéssel.

Aggódik, hogy a vidrák sem tudnak majd lejutni a  tóhoz, és a kerítés miatt nem lehet már eljutni a túlparti erdőhöz. Egy másik levélíró szerint "elkótyavetyélték, elektromos kerítéssel elkerítették a Vadása tó nagytavát."

Ő a hét végén kislányával szeretett volna lemenni a tóhoz, de egy feliratba ütköztek: "Vigyázat, elektromos kerítés." A kislány állítólag sírva fakadt, könnyek közt kérdezte apját, hogy többé  nem látják a szürke gémeket? A  levélíró a tó mellett üzemelő vállalkozásokat, az idegenforgalomból élőket is félti,  s kijelenti: "szabadcsapat szerveződik a  kerítés ledöntésére."

Kránicz Ferenc  polgármesterrel a hivatalban beszélgetünk az ügyről. Hosszú története van a kettes horgásztónak. Még 2000-ben nyitották meg, de csak négy évvel később derült, ki, hogy az ehhez szükséges engedélyek nem voltak meg, a halászati jogot csak később, 2010-ben sikerült  megszereznie az önkormányzatnak.

Egy horgásztó üzemeltetésének rengeteg költsége van. A folyamatos őrzés, a haltelepítés egy évben közel négymillió forintot jelentett. Miután önkormányzatok nem foghatnak veszteséges vállalkozásba, abban gondolkodtunk, hogy társat keresünk az üzemeltetéshez.

Hirdettünk, több jelentkező is volt, de tervünk ok miatt nem vált be. Végül a testület úgy döntött, hogy eladjuk a tavat. Az értékbecslés megtörtént, a tavat és a hozzá tartozó területet eladtuk egy vállalkozónak 35 millió forintért. Miután az ő tulajdona, teljes joggal kerítette be saját területét. A polgármester szerint a faluban élők helyeslik a döntést, a helytelenítők a víkendház-tulajdonosok közül kerültek ki.

Az új tulajdonos lapunknak elmondta, a tó korábban szabad préda volt mindenki számára, és ezt az állapotot mindenképpen meg kellett szüntetni. 

Ugyanakkor felelősséggel is jár egy ilyen tó működtetése. Mielőtt bekerítette, táblákkal jelezték, hogy tilos a jégre menni, de a táblákat kidöntötték az emberek. A most épült kerítésen belül villanypásztort szereltek, erre azért van szükség, mert a területre őshonos állatfajokat fog hozatni.

A tájra jellemző gyümölcsös fákat telepítenek, a tavat extenzív halastóként akarja üzemeltetni, de nem horgásztóként. Kijelentette, szeretne mindenkivel jóban lenni a környéken, a faluban, és a tóhoz csatlakozó felső ülepítő tavat most és a jövőben is mindenki látogathatja majd.

A "VAD -ÁSTA"

A Vadása-tó egy duzzasztásnak köszönheti a létét. A felduzzasztott Vadása-patakot 12 forrás táplálja, gyönyörű környezetben, természetvédelmi területen fekszik. A tó neve onnan ered, hogy a környéken sok volt a róka, amik lyukakat ástak a patak mentén, így lett "vad-ásta", illetve Vadása a patak neve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!