Kedvezményeiket féltik a vasúti dolgozók

Felháborodással értesültek a vasutas dolgozók arról a képviselői törvénymódosítási javaslatról, amely eltörölné a munkavállalók hozzátartozóinak utazási kedvezményét. Szerintük ez szerzett jog; a szakszervezet visszavonatná az indítványt az azt beterjesztő képviselővel.

Varga Krisztina

Spaller Endre kereszténydemokrata képviselő március 11-i dátummal azt a javaslatot terjesztette az országgyűlés elé, hogy szűnjön meg a vasúti munkavállalók hozzátartozóinak járó menetkedvezmény. Indoklása szerint a MÁV dolgozók hozzátartozói ingyen utazhatnak, holott soha egy napot sem dolgoztak a MÁV-nál. Ez a kedvezmény más közlekedési vállalatoknál nem elterjedt, a szektoron kívül teljesen ismeretlen, és ilyent csak szegény, de bőkezű államok szoktak nyújtani.

Szerzett jognak tekintik a hozzátartozói kedvezményt

A Vasutasok Szakszervezete felháborodással fogadta az indítványt. Ők a házas- vagy  élettárs, illetve a 25 év alatti, tanuló gyermeknek járó arcképes igazolványt a MÁV dolgozók szerzett jogának tekintik. Valamilyen mértékű utazási kedvezményben mindig részesültek a hozzátartozók. Ezzel kompenzálja a vasúttársaság alkalmazottainak a nehéz munkakörülmények között, hóban-fagyban, a hétvégeken is végzett, ráadásul rosszul megfizetett munkát.

Németh Tamás, a Vasutasok Szakszervezete szombathelyi képviseletvezetője szerint már az előző kormány is előhúzta ezt a kártyát, bár akkor csak a kedvezmény korlátozásáról volt szó. A szakszervezetek nyomására akkor a tervezet nem került a parlament elé. Most a kedvezmény teljes megvonását helyezik kilátásba, méghozzá minden előzetes egyeztetés nélkül.

- A vasutas dolgozók nagy része az utazási kedvezményre építve tervezi meg a jövőjét, gyermekei továbbtanulását - hangsúlyozza a képviseletvezető. - A teljes megvonás ellen tiltakozunk, mert ez súlyosan érintené a munkavállalókat. Figyelemre méltó adat egyébként, hogy száz utasból hatvan utazik kedvezménnyel, s közülük mindössze 0,8 százalék a vasutas. A családtag az ingyenjegyet munkába járáshoz nem veheti igénybe. Különösebb megtakarítás ebből a szigorításból nem fakadna, viszont a dolgozók nagyon sokat veszítenének. Ezért már megkezdtük a tárgyalást a képviselővel, hogy vonja vissza az indítványt. A szakszervezet egyelőre még nem járt sikerrel, de folytatjuk az egyeztetéseket, hogy legalább valami kompromisszumos megoldást kiharcoljunk.

A vasutasok azon is felháborodtak, hogy a kormány járatritkítást tervez több vonalon, szerintük a döntés nem megalapozott.

53 ezer embert érint

Néhány adat: országosan mintegy negyvenezer MÁV munkavállaló van. A hozzátartozói menetkedvezmény 53 ezer embert érint. Az ingyenes utazásra jogosító plasztikkártyákat az érintettek erre az évre 1250 forintért hosszabbíttatták meg. Vajon ezt visszatérítenék nekik, ha a kedvezmény megszűnne?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!