Kincsem program: lovas kultúra, lótenyésztés, turizmus

A kormány nemrégiben fogadta el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelytől fellendülést remélnek a lovas kultúrában. Két kőszegi szakembertől kértünk véleményt arról, milyennek látják a mai helyzetet, mit várnak a programtól.

Némethy Mária

A kormány nemrégiben fogadta el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amely összefogja a lovaságazat fejlesztésének lépéseit, és egységes keretbe foglalja a lovaskultúra-oktatást, a lótenyésztést, a lovassportokat, a -turizmust és a -terápiát, valamint a lóversenyzést. Akcióterv készül arról, hogyan vezetik be a lovas kultúra oktatását a köznevelésbe, továbbá önálló lóverseny- és ménestörvény születhet.

A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy akár lovasórákon is résztvehetnek általános iskolás diákok szeptembertől. A program elfogadása mellett a kormány döntött arról is, hogy készüljön terv a lovaskultúra-oktatás köznevelésbe történő bevezetésére. Módosulhat az erdőtörvény is a szabad terephasználat jogszabályi biztosítása érdekében. Elkészül Magyarország lovastúra-hálózata és annak digitális térképe, bővül a lóverseny-fogadási rendszer, önálló lóversenytörvény születhet, és elkészül az állami ménesekről szóló jogszabály.
 
A magyar lovas sport mai helyzetéről, és arról kértem véleményt a kőszegi evangélikus szakközépiskolában tevékenykedő szakemberektől, hogy szerintük milyen változást hoz majd a Kincsem Nemzeti Lovas Program?
 
- Nekem, mint a lovászképzésben résztvevő szaktanárnak, országos lovászképzés szaktanácsadónak meggyőződésem, hogy kiváló szakemberek építő elképzeléséről van szó - fejtette ki véleményét dr. Szajkó István, aki kezdetektől foglalkozik az iskolában lovászképzéssel, és a Csekonics József Lovas Egyesület elnöke is. - Néha közvetlenül, néha közvetve segítem munkájukat. A szándék javarészt közismert: lovakhoz szoktatni az általános iskolák tanulóit, lovas nemzedéket kinevelni és kitartó, tudatos munkával visszaállítani a régi lovasnemzeti mivoltunkat. Sajnos a megvalósíthatóság személyi, tárgyi feltételeit, földrajzi adottságait kevés - megyénként egy-két - helyen látom.

Molnár Zsolt válogatott fogathajtó, az iskola gyakorlati oktatója így látja:

- A fogathajtás és a fogatsport kapcsán tapasztalom, hogy a Vas megyei fogatsport és a fogathajtás iránt érdeklődők száma az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott. Ez igaz az országos viszonyokra is, azonban kérdés, hogy ez meddig lesz így, ugyanis a lovazás komoly anyagi terhekkel jár. Sajnálatos tapasztalat, hogy ma a gyerekek egyre kevésbé kötődnek az állatokhoz és a természethez. A lóval való foglalkozás komoly lekötöttség, nem minden esetben okozhatja a kezdők számára a várt élményt, azonban aki kitartó, áldozatkész, az idővel nagy örömét fogja találni a lovazásban. Bízok abban, hogy a kormány és a Magyar Lovassport Szövetség által kidolgozott Kincsem Nemzeti Lovas Program keretein belül, minden olyan terület fejlődésnek indul, ami megvalósíthatja a lovas élet fellendülését megyénkben, az országban. A lovas program kapcsán  a különböző területek részletes és pontos felmérése, kielemzése megtörtént, komoly pénzforrások behelyezésével várható a hazai lovas élet fellendülése.

KINCSEM, A CSODAKANCA, ÉS CICÁJA
 
Kincsemről (1874-87), a többszörös díjnyertes magyarországi versenylóról, a legyőzhetetlen csodakancáról kapta a nemzeti lovas program a nevét. Élete során vonaton beutazta fél Európát. Legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. 54  versenyen indították el, mindegyiken nyert.Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska (Csalogány) volt, amely nélkül Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!