Mindentudás középiskolája: vetélkedővel zárult a programsorozat

Vetélkedővel zárult a Mindentudás középiskolája nevű programsorozat a héten. A szervezők és a diákok is elégedettek voltak, utóbbiak igazi mindentudósokká válhattak.

Ambrózai Zsuzsanna

- A Gépipariban több éve hagyomány, hogy az érdeklődő diákok tudománynépszerűsítő előadásokat hallgathatnak, vehetnek részt rajtuk. Azt kell mondanom, szerencsére nálunk mindig is jellemző volt a diákok aktivitása, érdeklődése. Éppen ezért indítottuk el még január végén a Mindentudás középiskolája elnevezésű programsorozatot. Újdonságnak számított sok tekintetben, de legfőképpen azért, mert igyekeztük bevonni a helyi középiskolásokat is, nem csak a mi diákjainkat. Másrészt tematikájában is újdonságnak számított, hiszen nem a természettudományokat céloztuk meg, hanem, ha lehet így mondani, a hét szabad művészet köré csoportosítottuk az előadásokat  - mondja Molnár Zoltán a Gépipari tanára, a program egyik főszervezője.

Újdonságnak azért is mondható még a rendezvény, hiszen eddig ilyen jellegű össziskolai előadássorozatra, vetélkedőre még nem nagyon volt példa. A diákok minden héten más témában hallgathattak előadásokat: volt szó zenéről, retorikáról, matematikáról, csilagászatról és még nagyon sok minden másról. A szervezők úgy gondolták, annak érdekében, hogy a diákok is motiváltak legyenek, s a hallott információk se vesszenek feledésbe, egy vetélkedővel zárják le a programsorozatot. 

Minden középiskola képviseltette magát az előadásokon a diákok, kísérő tanárok révén, de arra is volt példa, hogy végzett diákjaink is visszalátogattak hozzánk, érdeklődéssel hallgatták az aktuális előadást. A vetélkedőre pedig 11 csapat érkezett. A kanizsaisok nagyon aktívak voltak, ők három csapattal is neveztek. Összességében azt lehet mondani, több száz diákot sikerült megmozgatnunk ezzel a rendezvénnyel.

Tóth Gábor, a tagintézmény vezetője nyitotta meg a vetélkedőt, köszöntötte a diákokat, majd ismertették a csapatok számára a szabályokat. Minden elhangzott előadáshoz kapcsolódott egy feladatlap, amelyet időre kellett kitölteni a versenyzőknek. A feladatlapok kiértékelését a háromtagú zsűri végezte.

Az első helyen végül a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium csapata végzett (Busics Bence Péter, Papp Bence, Temesi Péter), a második helyet a Kanizsai Dorottya Gimnázium csapata szerezte meg (Fixl Szilvia, Gajdi Zsófia, Horváth Réka), a harmadik helyezett a Nagy Lajos Gimnázium csapata lett (Baják Petra, Kelemen Dániel, Szentgyörgyvári Richárd). Az első három helyen végzett csapat könyvutalványt kapott.

A diákok visszajelzései igencsak pozitívak voltak, mind az előadásokat, mind a vetélkedőt követően. Nagy izgalommal vágtak neki a versengésnek, nem a tárgyi nyeremények számítottak elsősorban, hanem az, hogy valóban számot adjanak arról a tudásról, melyhez a Mindentudás középiskolája segítette őket hozzá.
A szervezők bíznak abban, hogy jövőre is lesz  elsősorban anyagi lehetőségük és keretük arra, hogy megrendezzék a sorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!