Rosszvas okozott bizalmi válságot Répceszentgyörgyön

Mondhatni, a vashulladék az oka, hogy hamarosan időközi választást kell tartani Répceszentgyörgyön. Föloszlatta magát ugyanis a képviselő-testület. Az úgy kezdődött, hogy a polgármester elvitte a falu vashulladékát a MÉH-telepre.

Simon Erzsébet

- Az úgy kezdődött - vezeti föl a történetet Kiss Jenő, a répceszentgyörgyi képviselő-testület egyik tagja -, hogy a sárvári MÉH-telepen, ahol dolgozom, megjelent a falunk polgármestere, Horváth Károly Zsolt, és vashulladékot hozott átvételre. Tudtam, hogy van az önkormányzatnak ilyen hulladéka, ami eladásra vár. Ám kiderült, a bevételi számlát nem az önkormányzat, hanem a saját nevére állították ki. Szerettem volna tisztázni, hogy is van ez, ezért felkerestem a jegyzőt, s kértem, vizsgálja ki az ügyet.

Kiss Jenő még aznap, január 24-én a másik három képviselő-társának is jelezte, hogy mi történt. A polgármesterrel is beszélt telefonon, aki másnap sms-t küldött, hogy estére rendkívüli testületi ülést hív össze. Az összejövetelnek egyetlen napirendje volt, a vashulladék értékesítésének kivizsgálása.

Ott a polgármester elmondta, hogy a vashulladék azokból az önkormányzati raktárépületekből származik, amelyeket most kitakarítanak, hogy hasznosítani lehessen azokat. Miután január 24-én éppen ráért, gondolta, a saját vashulladékával együtt elviszi az önkormányzatét is a telepre. Valószínűleg adminisztrációs hiba miatt lett az ő nevére írva a szállítójegy. Ám a pénzt, az átvett hulladék árát - 98 ezer 130 forintot - január 25-én befizette az önkormányzat számlájára. Három képviselő szerint beszéltek is arról, hogy elszállítják a vasanyagot, Kiss Jenő szerint erről nem született testületi döntés. Kiss Jenő ragaszkodott hozzá, hogy vizsgálják ki az ügyet. Szó szót követett, az egybegyűltek úgy vélték, bizalmi válság alakult ki. A polgármester azt javasolta, akkor oszlassák föl a testületet. Végül szavaztak is erről, mindenki igennel, kivéve Kiss Jenőt, ő tartózkodott. A döntésről közmeghallgatáson a lakosságot is tájékoztatták.  

Kiss Jenő kivizsgálási bejelentését a jegyzőség hivatalból megküldte a Sárvári Rendőrkapitányságnak. A sikkasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést elutasította a hatóság. Kiss Jenő ezt megpanaszolta a  Sárvári Városi Ügyészségen. Az ügyészség  mivel a feljelentő nem sértettje a cselekménynek  ugyancsak elutasította a panaszt, ám hivatalból hatályon kívül helyezte a rendőrségi elutasító határozatot, s új nyomozást rendelt el a múlt héten.

Ezenközben a helyi választási bizottság kitűzte az időközi voksolás idejét április 15-ére, s nyilvántartásba vette a jelölteket. A polgármesteri posztért hárman szállnak ringbe, köztük Horváth Károly Zsolt is. A négy képviselői helyre tízen pályáznak, mindannyian azok is, akik eddig képviselők voltak. Valamennyien független pártállásúak. A mintegy száztíz lelkes Répceszentgyörgyön a névjegyzék készítésekor 95 volt a választásra jogosultak száma. Az időközi voksolás körülbelül 150-200 ezer forintjába kerül a falunak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!