Testvérvárosuk kolostorára gyűjtenek a körmendiek

A múlt vasárnap kigyulladt a Skandinávia-szerte meghatározó műemléknek számító finnországi Valamo kolostor. A körmendiek segítenek.

Az Olvasó

Nagy tűz pusztított március 18-án a híres finnországi Valamo Kolostorban, amely a világörökség része. A páratlan szépségű műemlék együttest számos körmendi is jól ismeri, hiszen a finn testvérváros, Heinavesi vendéglátói gyakorta vitték el ide a magyarokat.  

Rendkívül lesújtó, hogy Valamoban tűz tombolt, talán lehet pótolni a veszteséget - mondta Bán Miklós, a körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke. - Mi azon vagyunk, hogy más, Finnországgal kapcsolatot tartó hazai várossal együtt segítsünk. Most úgy tűnik, gyűjteni fogunk a helyreállításhoz.

Leena Vlasoff,
a Heinevesi Finn-Magyar Baráti Kör elnöke a következőket mondta: A tűz kitörésekor harminc turistát kellet evakuálni és több pótolhatatlan tárgyat is kimentettek. A lángok a kolostor harmadik szintjét érintették, a nagyértékű ikonokat sértetlenül kihozták. Szerencse az egészben, hogy a tűzoltók gyorsan kiértek, így nem égett le a páratlan műemlék. A kár viszont így is nagy, 100 ezer eurós - közölte Leena Vlasoff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!