Befejeződött a vízierőtelep fejlesztése Ikerváron

Sikeresen pályázott a Szombathelyi Vízerőmű Kft., így 455,9 millió forintból az Európa Unió és a magyar állam támogatásával megvalósult Ikerváron a vízierőtelep fejlesztése.

Némethy Mária

A sikeres pályázattal elért  fejlesztés során a duzzasztómű meglévő, régi, elavult berendezéseit lecserélték, helyükre  modernebb, könnyen üzemeltethető, üzembiztos berendezések kerültek. 

A villamos, illetve gépi berendezések korszerűtlenné váltak: a  kezelőhidat és a kapuk mozgatását szolgáló berendezéseket még 1900-ban építették be; első felújításuk az 1950-60-as években történt,  a  fa zsilipkapukat acéltáblákra cserélték.
 
Az ünnepélyesen átadott fejlesztés keretében a duzzasztóműnél 25 méter széles, 1,6 méter  magas acél szerkezetű, hidraulikus működtetésű billenő tábla készült el. Új lett az árapasztó kapu is, a mederben hagyandó víz biztosítására turbinaházat, nyomóvezetéket és aggregátor házat is építettek. Ez utóbbiból történik a  duzzasztómű vezérlése.

Hallépcső is készült. A kerülőcsatornát két medencével alakították ki,  hogy a vízi élőlények számára elegendő pihenőhelyet biztosítsanak. A kazettás hallépcső 113 méter hosszú, fenékszélessége 1,8 méter, a vízmélység benne 80-90 centiméter.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!