Kihajtás csak jobbra: tehermentesítenék a pihenő övezetet

Az Öntő utcában a Szent Imre Herceg útjára kihajtva, illetve a Csónakázótótól az Aranypatak hídját elhagyva is már csak jobbra kanyarodhatunk ki Szombathelyen.

Peltzer Géza

A két KRESZ-táblát múlt héten tették ki, a forgalmi változásra figyelmeztető  tábla is megjelent az út mentén, de az autósok eddig nem sokat törődtek a változással  vagy pedig nem is vették észre azt. Erről az újságírók is meggyőződhettek kedden egy helyszíni sajtótájékoztatón.

Miközben Lakézi Gábor, a városfejlesztési és -üzemeltetési osztály vezetője arról beszélt, miért volt szükség a  forgalmi rend megváltoztatására, az újságírók láthatták, fotózhatták, videóra vehették, hogy tíz autó közül nyolc, miután  a hídon áthajtott, a Dolgozók útjához érve balra kanyarodott a kötelező haladási irányt jobb kéz felé mutató táblánál.

- Szombathelyen van néhány olyan forgalmi csomópont, amely terhelt, balesetveszélyes, vagy nem kívánatos közlekedési szituációt teremt. Az Aranypatak hídja, amely gyalogos- és kerékpáros forgalomra készült, nem képes elviselni azt a terhelést, ami most rázúdul.

Az emberek joggal várják el, hogy a  város pihenőövezetébe vezető úton tiszta levegő legyen, ne legyen balesetveszély  - ezzel szemben az történik, hogy a Rohonci úti közlekedési lámpákat kikerülő, az Olad felé vezető utat lerövidíteni akaró autósok egyfajta menekülési útvonalnak használják ezt a szakaszt - érvelt a szakember.  

- Itt már gyakran nagyobb a forgalom, mint a négysávos Rohonci úton. A városnak lépnie kellett: úgy döntöttünk, hogy kísérleti jelleggel kiteszünk egy táblát, amely a balra kanyarodást megtiltja a Dolgozók útja és az Aranypatak utca kereszteződésében.

Ezzel egyidőben az előjelző tábla is ki lett rakva, hogy figyelmeztessen a forgalmi rend változására. A táblák múlt csütörtök óta kint vannak, de az a tapasztalatunk, hogy az autósok jelentős része nem veszi figyelembe a változást.

A szakember elmondta: arra műszakilag nincs mód, hogy a fahidat megerősítsék, de ez nem is cél, hiszen ezzel a pihenőövezetbe csalogatnák az autósokat. Az Öntő utca végén is tábla tiltja a jobbra kanyarodást, így remélhetően kevesebb lesz a dugó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!