Megszűnhet a vérkészítmények előállítása Szombathelyen

Megszűnhet a vérkészítmények előállítása a Szombathelyi Területi Vérellátó Intézetben. A feladatokat racionalizálják, s más feladatokra helyezik a hangsúlyt. Az átszervezés létszámcsökkentést is vonhat maga után.

Bajdó Bettina

A Szombathelyi Területi Vérellátó Intézet 2000. január 1-je óta tagja az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Jogelődjének a szombathelyi Markusovszky kórház Transzfúziós Osztályának alapítási éve 1947., a vidéken működő transzfúziós intézetek közül az egyik legkorábban alapított intézet, mely 1951-től az Országos Vérellátó Szolgálat első alközpontja volt. Alapítója és első vezetője prof. dr. István Lajos volt.

Jelenleg átszervezés alatt áll az intézet, változások várhatók a feladatellátás területén. Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója elmondta, hogy az országban jelenleg hat helyen állítanak elő vérkészítményeket, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Budapesten, Győrben és Szombathelyen. Hozzátette, hogy az egészségügyben végbemenő változásokhoz alkalmazkodniuk kell, ezért átszervezések várhatók.

Évekkel ezelőtt azért hagytuk meg a vérkészítmény előállítását Szombathelyen, mert arról volt szó, hogy Ausztriával közösen onkológiai központ hoznak létre a kórházban - folytatta az főigazgató. - Ez azonban nem valósult meg. Úgy vélem, hogy nem az a lényeg, hol készítik a vérkészítményeket, hanem az, hogy mindenhol hozzájussanak ehhez. Ez a jövőben sem lesz másként. Átcsoportosítjuk a kapacitásainkat, s a vérvételre helyezzük a hangsúlyt.

Dr. Miskovits Eszter kiemelte,  mindezzel  megvárják a kórházi struktúraátalakítás májusi lépcsőfokát. Az átszervezés magával vonhat létszámcsökkenést is, ezt főként nyugdíjazással oldanák meg. Szombathelyen jelenleg 37-en dolgoznak a vérellátóban, más intézetekben alocsonyabb a létszám hasonló feladatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!