Nyílt napot tartottak a parkerdei kiskertekben

Harmonikamuzsika, énekszó törte meg kedden délután a feketevenyvesi parkerdő néhány kiskertjénél a tikkadt délutáni csöndet. Mintha szüretelnének, pedig a szombathelyi Parkerdei Kertbarát Egyesület tartotta immár hagyományos tavaszi nyílt napját.

Tersztyánszky Krisztina

A környék kiskerttulajdonosait tömörítő egyesület immár harmadik éve ápolja a Nyitott porta nap hagyományát. Egyszer májusban, egyszer pedig augusztusban néhány tulajdonos megnyitja kiskertjét az érdeklődők előtt.

Kedden délután kettőkor vagy harminc emberből álló csoport  indult el a parkerdei büfétől, hogy a nagy melegben végiglátogassa a vendégszerető gazdákat. Útjuk egy szakaszán, a Telekköz utcában  mi is csatlakoztunk hozzájuk: akkor éppen Kovácsné Lakatos Angéla parcelláján csodálták a már szépen mutatkozó zöldségeket, a szőlőt, a kivifát.

- Még félünk kicsit a fagyosszentektől, de azért reménykedünk, hogy az idén megint ehetünk a fa finom terméséből  - magyarázta a háziasszony, felidézve: tavaly  egy szélvihar levitte az egész kivitermést. Hozzátette: szívesen nyitja meg kapuját a vendégek előtt, jólesik egy kis beszélgetés, tapasztalatcsere, no meg még süteményreceptek is gazdát cserélnek ilyenkor a vendég hölgyekkel.

Kiderült, hogy a látogatók többsége nem teljesen "érintetlen" kert ügyben, kisebb-nagyobb konyhakertje, ház körüli veteményese szinte mindegyiküknek van, azért jöttek, hogy tanuljanak másoktól, hiszen a vendégfogadók többsége korábban nyertese volt valamelyik kiskert pályázatnak. 
 
- Nálam csak gyümölcsfák vannak és szeretnék veteményeskertet is - mondta el például Szabó Attiláné. - Ehhez merítek ötleteket a turné során. Itt megfigyelhettem a komposztálás folyamatát, tanácsokat kaptam arra nézve, hogyan javíthatnám a túl agyagos földemet. 

Faragó Lajosné "csak" a családi háza körül kertészkedik. Azért jött ki, mert szereti a szép kertek látványát, no meg egy kis biciklizés is jólesett.

Monília, permetezés, időjárás... ezeket a szavakat kaptam el a muzsikaszó melletti beszélgetésekből. Míg az asszonyok "kertészkedtek" , a  férfiakat  legjobban az érdekelte, hogyan permetez, hogyan metszi a gyümölcsfákat a másik. Minden portán pár finom falat, egy pohárka házibor - kertbaráti társaságban  hamar eltelt a délután.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke kérte, soroljam fel azok nevét, akik szívesen megnyitották kiskertjüket. Íme: Rapali Márton, Győrvári Katalin, Miklós József, Nagy Sándor,  Kovácsné Lakatos Angéla,  Bányai Katalin,  Tóthné Raffai Józsa, Szalainé Horváth Ildikó, Czifra József, Gőcze Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!