NAV: jelentős mulasztások a wellness- és gyógyturizmus szektorban

A nyári ellenőrzéssorozaton belül a nyugat-dunántúli régióban a szokásos célterületeken (rendezvények, fesztiválok, strandok) és nyári szezonális termékeket árusítók, szolgáltatást nyújtók ellenőrzése mellett több héten keresztül a wellness és gyógyturizmushoz kapcsolható tevékenységekre is kiemelten fókuszált az adóhatóság - közölte a NAV.

Vas Népe

Az egészségmegőrzéshez köthető szolgáltató szektor célzott ellenőrzése az átlagosnál sokkal magasabb számban tárt fel hiányosságot, az adózók közel fele nem adott nyugtát és/vagy nem jelentette be alkalmazottját.

 

Számtalan olyan hirdetéssel találkozhatunk az interneten, különböző médiákban, szórólapokon, ahol az egészségmegőrzésre, egészségünk fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egészségmegőrzés, rekreáció, wellness, gyógyturizmus ma már önálló gazdasági ágazatnak tekinthető.

A nyugat-dunántúli régió a kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően élen jár e szolgáltatások területén, jelentős az osztrák és szlovák euro övezetből érkező „gyógy-turisták” száma a határ menti nagyvárosokban (pl. Sopronban, Mosonmagyaróváron), valamint a Zala és Vas megyei gyógyfürdő-városokban. A régió ezen sajátosságai miatt az adóellenőrök mindhárom megyében wellness, humán-egészségügyi és szépészeti szolgáltatásokat vettek igénybe az elmúlt hetekben.

 

Az ellenőrzés alá vont adózók 40%-a követett el valamilyen jogsértést, nem kaptak nyugtát ellenőreink például biorezonanciás, kineziológiai kezelésről, szemészeti vizsgálatról, pedikűr szolgáltatásról, fitness edzésről. A nyugtaadási kötelezettség megszegése mellett több esetben a szolgáltatást nyújtó alkalmazottak bejelentése is elmaradt.

 

A nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során feltárt néhány érdekesebb eset:

Egy pedikűrös szolgáltatásait vették igénybe az adóellenőrök, akihez elfoglaltsága miatt csak egy héttel később lehetett bejelentkezni, mondván már „betelt a hétre a naptára”. A kezelést követően fizetésre került sor, a bizonylat kiállítása és átadása azonban elmaradt. Ekkor észlelték és foglalták le az adóellenőrök a bejelentkezéskor említett naptárat, mely szó szerint betelt, azaz naponta 8-9 vendég kezelése volt felsorolva rajta, ezzel ellentétben a nyugtatömbben volt olyan nap, amelyre egyáltalán nem került sor bizonylat kiállítására. A naptár nyilvántartás kiértékelése és a vizsgálat folyamatban van, azonban az már biztos, hogy hatósági eljárás indul meg az adózónál nyugtaadási kötelezettség elmulasztása ügyében, ezt követően pedig utólagos adóellenőrzésre is számíthat.

Szórólapon hirdette magát az a gyógymasszőr, aki több hónapja - jogszabály adta lehetőséget kihasználva - papíron szüneteltette tevékenységét. A szórólap alapján elvégzett ellenőrzés azonban nem épp ezt igazolta, hanem azt, hogy a tevékenység szünetelésének bejelentése óta teljes bevételének az eltitkolására törekedett. Már csak „hab a tortán”, hogy a kiszabott mulasztási bírság mellett az átalányadózási lehetőségét is elveszítette.

Az adóellenőrök egy biorezonancia vizsgálattal és kezeléssel foglalkozó kft. rendelőjébe jelentkeztek be. A vizsgálatot kérő adóellenőr az arcán levő - korábban bőrgyógyász által megállapított - rozacea (bőrpír) okainak megállapítását és megszüntetését kérte. A kivizsgálás és a kezelés 18.000 Ft-ba került összesen, ám a fizetett összegről nem került kiállításra adóügyi bizonylat.

Hirdetés alapján telefonon érdeklődtek kineziológiai kezelés keretében történő stressz oldásról revizoraink, családi problémák okozta stressz kezelését kérve, amire a szolgáltatást végző hölgy időpontot adott és közölte, hogy ezeket a problémákat a modern orvostudomány nem, csak az alternatív gyógyászat tudja kezelni, tehát az ügyfél a legjobb helyen keresi a megoldást. A bejelentkező adóellenőr a megjelölt időben és helyen megjelent. A „kezelés” másfél órát vett igénybe, ami során az adóellenőr teljes lelki világa feltárásra került, a gyermekkori traumáktól a családi problémákon keresztül a munkahelyi légkörig, ami utóbbinál az ellenőrnek el kellet rugaszkodnia a valóságtól, nehogy túl korán felfedje kilétét. A kezelés végén az adóellenőrnek 7.000 Ft-ot kellet fizetni a szolgáltatásért, amit átadott, azonban a kineziológus hölgy csak visszajárót adott, bizonylatot nem. Az adóellenőr ezután elköszönt, távozott majd kollégájával együtt visszatért és bemutatkozott. A kineziológus hölgy - hasonlóan több adózóhoz - döbbenten vette tudomásul, hogy adóellenőrök vették igénybe szolgáltatását, ilyennel még nem találkozott.

 

A magasabb számú mulasztás és az érintett adózók magatartása azt mutatja, hogy bizonyos tevékenységet végző adózók – mint pl. az elmúlt hetekben célzottan ellenőrzött szépségiparban, gyógyturizmusban tevékenykedők - kevésbé számítanak adóellenőreink felbukkanására, pedig a mostani akció keretében feltárt mulasztások magas száma is jól mutatja, hogy bárki az adóhatóság látókörébe kerülhet és adóelkerülő magatartása esetén számolnia kell annak súlyos következményeivel - olvasható a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!