Sokaknak esélyük és lehetőségük sincs a tartozások visszafizetésére

Vas megyében az év első felében első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben a jelzáloghiteleket is magával rántja. A jelek szerint a lakosság mára már felélte a tartalékait.

Kiss Tamás

A kimutatások szerint az országban tavaly 434 ezer végrehajtási ügy indult, az eljárá-sok 85 százaléka 500 ezer forint alatti, s csupán 1 százaléka  10 millió feletti követelés. A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete szerint a fenti számok az idei év első felében csaknem 20 százalékkal növekedtek, s már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik. A szervezet közléséből az is kiderül, hogy Vas megyében a tartósan bedőlt hitelek száma tavalyi év azonos időszakában mért 7590-ről az idei első fél évben 9100-ra nőtt, s e szempontból immár egy közepes városnyi, mintegy 38 ezer vasi lakos van bajban. 
 
A kilakoltatási kvótának köszönhetően azonban csak az ügyek kisebb része jut el az idei évben a kilakoltatási szakaszig.  Jelen pillanatban a megyében 1765 ingatlan vár árverésre, s a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület  kvótákból számolva becslése szerint a harmadik negyedévben 95, a negyedikben pedig 110 kilakoltatás várható, a többi az elkövetkezendő években fog lezajlani.   
 

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint mára tisztázódott, hogy mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak.

Aki tudott, vagy akart, az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik viszont csak tisztán forinthitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 százalékos tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak pár ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, s a szervezet szerint ez a konstrukció az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy a kilakoltatottak elhelyezésére a megyében korlátozottak a lehetőségek, a kisebb települések például egyáltalán nem rendelkeznek az ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel.  
 
A szervezet több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez, s az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. (Bővebb információk a honlapjukon.)  
 
Talán az idei lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között, véli az egyesület, amely szerint 2012-ben végleg kiderül, kik azok, akiknek esélyük és lehetőségük sincs a tartozásika rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!