KUNSZT 2009 - Kultúrcsereprogram Frankfurttal (képgalériákkal)

Frankfurt - Mi lenni ungarische művészek és hozni nektek cserére der Kultur - A kultúra jegyében utazott ötven szombathelyi Frankfurtba, művészek, ruhatervezők, modellek és a Kultúrkapu Egyesület tagjai, hogy megtegyék egy kultúrcsere program első lépését.

Garai Antal 'Atom'

Az utazás a KUNSZT 2009 Kulturális csereprogram keretében jött létre. A csereprogram szerződését 2009 januárjában írta alá a szombathelyi Kultúrkapu Egyesület a Frankfurt am Main-i székhelyű Congusto Theater egyesülettel. A szerződés szerint a két fél művészeti tevékenysége által partnerkapcsolat és kulturális kapcsolódási pont jön létre a két város közt. A kétnapos frankfurti kul-túrán divatbemutatóval, ékszerbemutatóval és mozgás-színházi produkcióval kápráztatták el a szombathelyiek a német közönséget.

A kétnapos programot Frankfurt am Main-ban a Congusto Theater szervezte meg, ők gondoskodtak a helyszínekről, a reklámról és minden egyéb feltételről, ami a szombathelyi alkotók és előadók műsorához kellett. Szinte zökkenőmentesen zajlottak a műsorok, bár a helyszínek kisebbek voltak, mint amire magyarjaink számítottak, de nagyon jól érvényesült az a mondás, miszerint: a magyar a jég hátán is megél. Büszkék vagyunk, mert most láthattuk, hogy a csapat mindenféle körülmény közt is színvonalas,  és sikeres produkciót tud létrehozni. Nem okozott gondot, hogy idegen környezetben kellett fellépnünk  mondta el Lukács László, a Si&Lu egyik divattervezője.

Elsőként egy exkluzív vendéglátóhelyen, a Feldmanns's bárban, egy a Majna folyóra épített úszó stégen léptek fel a szombathelyiek. A Singular&Luxus divattervezői, Lukács László és Balogh Szabolcs ruhakollekcióját és Veres Éva ötvösművész különleges ékszereit mutatták be a modellek, egy 30 fős VIP vendégekből álló közönségnek. A bárban emellett kiállításra kerültek Lovagi Milán által készített fényképek, és Mengesz Éva textilbabái is. A divatbemutató fényét emelte még Horváth Dániel hegedűjátéka is. A műsort hosszas tapsvihar jutalmazta, s természetesen a bemutató után már akadtak is érdeklődők a Si&Lu páros készítette ruhákra.



A Si&Lu modelljei a Feldmanns's bárban - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Második alkalommal egy nagyobb közönség színe elé vonult műsorával a szombathelyi csapat.  A Kommunikationsfabrik gyűjtőnévvel ellátott, amolyan médiastúdióban léptek fel újra a modellek, bemutatva a Si&Lu több kollekcióját, a Pop-Artot, a Reneszánszt, a Hét fő bűnt és a Classicalt. A javarészt fiatalokból álló közönség teljesen megtöltötte a termet, és az első ruha libbenésétől az utolsó tánclépésig figyelemmel kísérte a műsort. Tánclépés, ugyanis az előző esti műsor programjai mellett láthattuk a szombathelyi break brigád, a Rhythm and Squad műsorát, illetve Novák Viki és a Tribe Paganicae tánccsoport táncát. A közönség nagy érdeklődéssel fogadta a két műfaj, a break és a fúziós törzsi táncok keverékéből létrejött mozgás-színházi produkciót, ami egyre nagyobb sikereket könyvelhet el magának.



Novák Viktória és a Rhythm Squad break-csoport


A divat és a tánc után következett Vida Gábor (Vidaotone) dj szettje, mely alatt Lendvai Bálint (Bogy0) szolgáltatta a projektoros vizuálshow-t a hajnali indulásig. Ezen az estén is osztatlan sikert aratott a magyar társaság, így méltán lehetünk büszkék a kiutazott csapat minden egyes tagjára.
A Kommunikationsfabrikban rendezett buli után egyből haza indult a társaság s talán a hazafelé vezető úton érződött igazán a fáradtság mellett az is először, hogy: nem kis eredmény amit elért a szombathelyi brigád, nem kis teljesítmény az, amit ebben a két napban véghez vittek. Frankfurt am Main Németország ötödik legnagyobb városa, a német közönségben ugyanúgy akadtak tizenéves divatrajongók, mint idősebbek az elit körökből, és minden korosztályban nagy  sikert arattak a produkciók.

A KUNSZT 2009 Kultúrcsere programról készített képgalériánkat ide kattintva megtekintheti!

 A majd 16 órán át tartó buszozás kicsit megviselte az utazás résztvevőit, és kicsit össze is gyűrte az embereket, de városnéző túrák eloszlattak minden derékfájást, illetve  elfeküdt nyakat. Frankfurt am Main egy nagyon sokszínű, sok stílusban épült város, ahol nagyon jól megférnek egymás mellett a szász stílusban épített lakóházak és a majd 200 méter magas üvegpaloták, a felhőkarcolók is. Nem kis élmény e felhőkarcolók közt sétálni  igaz könnyen meghúzódhat a nyakunk a folyamatos égre emelt fővel való járkálás miatt. Hogy egyszerű hasonlattal éljek: a szombathelyi 14 emeletes ház mondhatni egy ilyen felhőkarcolónak csak a térdéig ér.

Tekintse meg a frankfurti felhőkarcolók világát képekben ide kattintva!

A város tiszta, rendezett, úton-útfélen platánfákkal tűzdelt, impozáns látványt nyújt éjjel s nappal egyaránt, a Majna két oldalát szegélyező hangulatos sétányokról.



Frankfurt banknegyedének felhőkarcolói este, a Majna partjáról

Kényelmesen lehetett mindenfelé közlekedni akár autóval, akár gyalog, s csupán csak az egyik bevásárlóutcán kellett lassítanunk s belecsöppeni a heringrajként vonuló turista-tömegbe. E városrészen a szombathelyi breakesek is megmutatták mit tudnak, az esti fellépésre való bemelegítésként rögtönzött break-showt adtak elő, aminek eredményeképp hatalmas tömeg gyűlt köréjük. Az egybeverődött városiak és turisták   minden egyes táncmozdulatot nagy tapssal jutalmaztak. Talán nem eltúlzott kijelentés az, hogy az utcai fellépés alatt több felvétel készülhetett a fiúkról kamerákkal és fényképezőgépekkel, mint amennyi eddigi életük során összesen.

Tekintse meg Frankfurt városáról készült képgalériánkat ide kattintva!

A városban aznap épp tüntetések zajlottak, ezért minden egyes utcasarkon, minden egyes bokor tövében találtunk egy rohamrendőrökből álló 20 fős csapatot. Persze az ember biztonságban érezte magát e sok rendőr láttán, de valahol aggasztó volt belegondolni abba, hogy: vajon mi lesz itt, amihez több száz rendőr kell? Az utcánként átlagosan 20-30 rendőrségi mikrobusz és Majna partján parkoló vízágyú elég tekintélyparancsoló volt, így mindenféle probléma nélkül, békésen és csendben mentek haza a tüntetők.  Az pedig már csak megmosolyogtató életkép volt, ahogy breakeseink műsorát nagy érdeklődéssel bámulták az imént említett rendőrök csoportjai.



Rohamrendőrök és a Forma-1 "német nagydíj'

A KUNSZT 2009 programot a szombathelyi önkormányzat is támogatta. A város kulturális bizottsága 220 ezer forintos rendkívüli támogatással járult a programhoz, illetve a polgármester, dr.  Ipkovich György  és a kulturális bizottság elnöke, Sági József is nagymértékben elősegítette a kultúrcsere program megvalósulását.
Összegezvén elmondható, hogy büszke lehet Szombathely városa, hogy olyan fiatal és tehetséges alkotókat tudhat magáénak, akik mind a divatban, mind a táncban tudnak olyan egyedülállót alkotni, ami nemzetközileg nem csak elismert és sikeres is.


Tekintse meg a KUNSZT 2009 Kultúrcsere program képeit ide kattintva!
Tekintse meg Frankfurt városáról készült képgalériánkat ide kattintva!
Tekintse meg a frankfurti felhőkarcolók világát képekben ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!