Bezárt vasi Tescok

2017.09.09. 16:48

Zárva a szombathelyi „kis Tesco„ és a körmendi üzlet is – Béremelésért sztrájkolnak a dolgozók

Körkép – Az országban 18 Tesco zárt be szombaton a dolgozók sztrájkja miatt. Béremelést érne el két szakszervezet.

Bakos Ágnes

Szinte üres parkoló és eltorlaszolt bejárat – ez fogadta a körmendi Tescóba érkezőket szombaton délután. Egy kinyomtatott A/4-es papíron a következő szöveg:

„Tisztelt Vásárlóink! Országos dolgozói sztrájk miatt áruházunk a mai nap folyamán bezárt. Vasárnap, 2017.09. 10-én 8:00-18:00 óráig nyitva tartunk. Megértésüket előre is köszönjük.„

Fotók: Olvasónktól

Bevásárlókocsikkal lehetetlenítették el a bejutást a belső kapunál, Tesco dolgozókat nem lehetett látni a bejárat körül. Az épület nyitva, hiszen a külső üzletsor boltjai mind kinyitottak.

– Hallottuk tegnap, de gondoltuk, itt nem lesz. Aztán mégis. Akkor megyünk a Sparba, nekünk mindegy, Visegrádról jöttünk – hallottuk egy fiatal pártól az ajtóban.

Pirka László is a boltba tartott, meglepte a sztrájk híre. – Én két dolgot akartam, virágot meg csokit születésnapra. Most akkor két helyre kell mennem – válaszolta.

A legtanácstalanabbak az osztrákok voltak: több család is indult volna bevásárolni, de nem értették, hogy miért nem lehet. Német nyelvű tájékoztatót nem tettek ki a körmendi Tescónál, az üzletsor dolgozói világosították fel a külföldieket a sztrájkról.

Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai Tesco is zárva – derül ki az áruház sajtóközleményéből. Az országban működő 206 áruházból összesen 18 áruház, öt hipermarket és 13 kisbolt zárt be a munkavállalók sztrájkja miatt szombaton.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és azt is, hogy a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalék legyen a jelenlegi 13 százalék helyett.

A munkáltató szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt valamilyen fennakadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!