A Fidesz-KDNP és a Pro Savaria nem vesz részt a keddi közgyűlésen

Szombathely - Egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Fidesz-KDNP és a Pro Savaria képviselő nem vesznek részt a keddre összehívott városi közgyűlésen. Itt az is elhangzott, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a közoktatási normatívák csökkenek, illetve megszűnnek. Ez pedig mintegy 400-500 milliós forráskivonást jelent Szombathelyen.

Vojnovics Viktória

Hétfőn egy sajtótájékoztatón a Fidesz szombathelyi szervezetének képviselő bejelentették, hogy  a kedden reggel kilenc órára összehívott közgyűlésre nem mennek el. Így a tanácskozás valószínűleg határozatképtelen lesz.

A sajtótájékozatón szó volt még a Bajnai-csomag Szombathely oktatási rendszerére gyakorolt hatásáról is. Rettegi Attila, az Oktatási Bizottság elnöke elmondta: a jövő évi költségvetés tervezetében a közoktatási normatívák csökkenek, illetve megszűnnek.

Számításaik szerint ez a csökkenés mintegy 400-500 milliós forráskivonást jelent Szombathely esetében, csak az oktatás területén. Kiemelte: különösen hátrányosan érinti a normatívák változása a művészei és a kéttannyelvűnyelvű oktatást.

Szombathelyen csak a művészei oktatás területén 33 millió forint központi forrás kieséssel kell számolni. Hozzátette: úgy gondolják, hogy dr. Ipkovich Györgynek polgármesterként és országgyűlési képviselőként mindent meg kell tenne azért, hogy ezt meggátolja, ha a helyzet nem változik, akkor pedig ne szavazza meg a kölétségvetést  tette hozzá.

Sági József, az oktatási bizottság tagja az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzetéről szólt, melyet tovább súlyosbít ha a tervezetet elfogadják. Hozzátette: Szombathelyen az oktatás és a kultúra területén, a költségvetés elfogadása esetén 700-800 milliós forráskieséssel kell számolni, úgy hogy a rendszerben már nincs több tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!