A rendőrség őrzi a Chelsea-Barcelona játékvezetőjének házát - blogbejegyzéssel

Oslo - Megfigyelés alatt tartja a norvég rendőrség Tom Henning Övrebönek, a szerdai Chelsea-FC Barcelona labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő játékvezetőjének a lakását, miután a bíró halálos fenyegetéseket kapott a mérkőzés lefújását követően. A sípmester több "büntetős-gyanús" esetet elnézett a spanyoloknak, amiért a Chelsea játékosai és szurkolói majdnem meglincselték. Bloggerünk, Ész Ventura külön postot szentelt a viking fókára hajazó játékvezetőnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A norvég rendőrség figyeli Tom Henning házát

A londoni összecsapáson 1-1-es döntetlen született, amellyel a katalán csapat jutott a fináléba, ám Övrebö ítéleteit nem csak Guus Hiddink, az angolok holland trénere, de a kékek játékosai és drukkerei is bírálták, sőt, a brit lapok csalást is emlegettek.

A Chelsea csütörtöki közleményében elítélte azon szurkolóit, akik az interneten keresztül megfenyegették a játékvezetőt. 
  
"Ez egyelőre nem a mi ügyünk, azonban a média érdeklődése miatt hazakísértük Övrebö urat az oslói repülőtérről - mondta Jörn Jörgensen, a norvég főváros rendőrségének szóvivője. - Járőrt állítottunk a lakásához, hogy ha bármi történik, készen álljunk."


Kollektív büntetés lefújás után: Tom ÖVREBÖ norvég játékvezetőnek (b2) Florent MALOUDA, a Chelsea angol labdarúgócsapat francia játékosa (b3) fejezi ki rosszallását, miközben a dühében magáról megfeledkező elefántcsontparti játékostársát, Didier DROGBA-t (11) holland vezetőedzőjük, Guus HIDDINK (öltönyben) fogja vissza a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FC Barcelona-Chelsea FC visszavágó mérkőzés végén a londoni Stamford Bridge stadionban 2009. május 6-án. Jobbról John TERRY, a Chelsea csapatkapitánya. Az 1-1-re végződött mérkőzést követően a Barcelona együttese idegenben lőtt góllal bejutott a döntőbe. (MTI/AP/Jon Super)


 "Tekintettel a jelenlegi körülményekre, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) arra kért, hogy ne nyilatkozzak a médiának" - írta rövid üzenetében a 42 esztendős bíró, aki a meccs után a szigetországi újságok információi szerint hatósági kísérettel hagyta el a Stamford Bridge-et.

Bajnokok Ligája - Drogba trágár kirohanása

 Nyomdafestéket nem tűrő szavakat ordított a játékvezetőről a tévékamerába Didier Drogba, a Chelsea labdarúgója szerdán, a Barcelona ellen 1-1-re végződött, a londoniak kiesését jelentő Bajnokok Ligája-elődöntő után.

 A 72. percben lecserélt elefántcsontparti csatár a lefújás után papucsban odarohant Tom Henning Övrebö bíróhoz, és hevesen gesztikulálva szidni kezdte, ezért sárga lapot kapott. A biztonságiak elvonszolták, de a pálya szélén ismét a norvég sípmester közelébe férkőzött, ekkor már Guus Hiddink vezetőedző fogta le őt. Ekkor Drogba a kamera felé fordult, és a Sun című angol bulvárlap szerint széles taglejtések kíséretében ezt üvöltötte:

 "Kib...ott szégyen, amit művelt!"
 
Hiddink mester ugyanakkor védelmébe vette magából kivetkőzött tanítványát:
 
"Megértem a reakcióját. Tele volt csalódottsággal és adrenalinnal, de nem vesztette el teljesen a fejét és nem verekedett."

A brit lapok csalásról és UEFA-büntetésről írnak

 "Kicsalva" - adta közre címlapján a Daily Mail, miután a Chelsea szerdán elbúcsúzott a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. A Barcelona a rendes játékidő hosszabbításában Andres Iniesta találatával egyenlített Londonban, s így idegenben lőtt góllal jutott a fináléba.

A lap kiemeli, hogy több büntető gyanús esetből egyet sem adott meg a norvég játékvezető a Chelsea-nek, főleg Gerard Pique "egyértelmű" kezezését emlegeti fel. Az újság ugyanakkor megjegyzi, hogy a Kékek játékosai helytelenül viselkedtek a találkozó végén, s ez nyilvánvalóan jogos eltiltást von majd maga után.
 
"A tökéletes Iniesta csapása fájdalmasabb volt, mint az UEFA büntetése lesz" - írja a The Guardian, amely szintén természetszerűnek nevezi, hogy a túl hevesen reklamáló londoni játékosokat el fogja tiltani az európai szövetség (UEFA).

"Határtalan harag volt a Chelsea válasza a vereségre - Drogba előadásában" - olvasható még a cikkben, amely egyúttal leszögezi, az elefántcsontparti támadó joggal vívta ki a kontinens megvetését, továbbá az UEFA várható eltiltását.

A Daily Telegraph értesülései szerint a bírót titokban kellett kimenekítenie a brit rendőrségnek az országból, miután a találkozót követően halálos fenyegetéseket kapott.

Iniestát és a Barcelonát méltatja a spanyol sajtó

 A Barcelona számára a továbbjutást érő gól szerzőjét, Andres Iniestát, illetve a katalán alakulatot méltatta a spanyol sajtó a szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntő után.

"Iniesta, mennyei gól" - címmel számol be a katalánok továbbjutásáról az egyik legjelentősebb napilap, az El País. Az El Mundo szerint "Iniesta idézte elő az extázist", míg az ABC "nagy gólról" tesz említést az eufórikus állapotban elkapott középpályás fotója alatt.

 "Irány Róma!" - foglalta össze a lényeget a katalán La Vanguardia, miközben a másik jelentős észak-keleti regionális újság, az El Periodico is visszafogottság nélkül méltatta a Barcát: "A Gránátvörös-kékek tíz emberrel játszva kaparintották meg a jegyet a római döntőre. (...) Guardiola Barcája mindenre képes."

 A madridi sportlap, az As a címoldalán arról ír, hogy "Iniesta csodát tett", ugyanakkor a játékvezető ténykedésére utalva azt is megjegyzi, hogy "SuperIniesta és a bíró jutatta döntőbe a Barcát".
 
A spanyol lapok egyetértenek abban, hogy lehetett volna tizenegyest ítélni a Barcelona ellen, ugyanakkor azt is egyformán ítélik meg, hogy Abidal kiállítása szigorú ítélet volt. Néhány cím arra utal: szinte morális üzenete van annak, hogy a szép játék felülkerekedett a hatékony védekezésen.    
 
"Néha a futball nagyvonalú az erkölcsös csapatokkal szemben, és kegyetlen a gonosztevőkkel. (...) Erről volt szó tegnap, a Barca szerencséjére és a mérkőzés nagy részében negatív Chelsea kárára" - értékelt az El Pais.
 
Még ha a Chelsea-nek nagyobb helyzetei is voltak, "kisszerűen" játszott, "az a csapat pedig, amelyik Rómába megy, az egyetlen, amely igazán futballozott" - idézte az El Periodico Johan Cruyffot, a katalánok korábbi vezetőedzőjét.

 A bunkóság diadala -bloggerünk, Ész Ventura szubjektívje a norvég játékvezető ténykedéséről

Az elemek tegnap esti londoni csatájában a Célszerűség és a Szépség feszült egymásnak és 93 percen keresztül úgy tűnt, hogy Hiddink mérnök precíz gépezete, az ésszerűség tompa monotonsága maga alá gyűri a vibráló szépséget, a kiszámíthatatlan, egekbe emelő romantikát. Hogy nem így történt, az furcsa módon egy bálnavadászokra emlékeztető, fóka képű norvég, bizonyos Övrebö sípmester elementárisan bunkó működésének volt köszönhető. Vagyis a fényes homlokú, egybenyakú, tahónak tűnő jóember elegánsan kezet nyújtott a Szépségnek és betessékelte a hallhatatlanságba. Hogy róla hallunk-e még a jövőben? Meglátjuk. Ha Abramovics holdudvarára gondolunk, talán nem ártana óvatosnak lenni és kievezni egy jó időre a széles vizekre.

Hiddink mérnök úr már a barcelonai mérkőzésen tökéletesen működtette a tervező asztalnál megrajzolt gépezetet. Hiába volt a gránátpiros oldalon a zsenialitás, a zsebcselek, a körömpasszok romantikája, a katalán dacos öntudat, a város varázslatos valósága a szívekben, a Chelsea játékosai, mintha nem is sportruházatot, hanem munkaruhát és védőfelszerelést öltöttek volna, meghúzták a vonalakat és megölték a játékot. 

Ugyanez folytatódott Londonban, mert miközben mindenki arra számított, hogy most végre FOCIZNI fognak, csak várták az első gólocskát (ami valljuk be szédületesre sikeredett), hogy ismét visszamehessenek a bunkerbe fúrni, faragni. Már-már úgy tűnt, hogy beássák a Barcelonát a londoni földbe, amikor széles mozdulatokkal, bumfordi léptekkel, fóka nyakkal megérkezett Övrebö sípmester Norvégiából és mindenre, ami a Chelsea számára tizenegyest és természetesen biztos továbbjutást jelentett volna, undormányos faarccal mutatta, hogy tovább uraim, tovább. Például Anelka a Barca tizenhatosán belül megpróbálta átemelni a labdát a mellette robogó Piquet-én, aki nemes egyszerűséggel praclival, tenyérrel, kézzel, maga elé pofozta. Ha megadja a büntetőt, és a londoniak bevarrják, akkor vége a szépségnek, vége a büszke, mégis szentimentális focinak, győz a célszerűség. Ám Övrebő összevonta dús szemöldökét, a ráncok megbarázdálták csupasz, vörös homlokát és intett, hogy tovább. Aztán a 93. percben Iniesta megküldte külsővel a túlsó tizenhatosról, a labda kapott egy romantikus gellert és bezúdult a bal felsőbe.
 
Most akkor az igazság győzött, vagy a bunkóság segítségével roppant össze a precíz szerkezet. Maradjunk annyiban, hogy a Szépség ott lesz Rómában a döntőben. Hogy nem vagyunk ettől maradéktalanul boldogok, mert igazságtalanul történt mindez? A Szépség mindig magában hordoz némi igazságtalanságot. Talán éppen azért, hogy ne lehessünk maradéktalanul boldogok.

Kattintson Ész Ventura blogjára további bejegyzésekért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!