Aláírták a banki magatartási kódexet: megregulázott erőfölény?

Budapest - A kormány 13 bankkal és a pénzügyi felügyelettel aláírta a banki magatartási kódexet - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a dokumentum aláírása után szerdán Budapesten.

MTI

A miniszterelnök elmondta: a magatartási kódex, amely december 1-jén lép hatályba, a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet az ügyfeleknek. "Jogos fogyasztói igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született meg a dokumentum" - tette hozzá.
    
A kódex védelmet ad az ügyfeleknek a bankok természetesen létrejövő, egyoldalú erőfölényével szemben, kiszámítható, kiegyensúlyozott viszonyt teremt az ügyfél és a hitelező között - értékelt Bajnai Gordon. De azt is hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy az ügyfeleknek ne kelljen törleszteni, ez ugyanis a nemzetgazdaság működésének alapja.
    
A magatartási kódexet a következő 13 bank írta alá, amelyek a lakossági hitelállomány több mint 90 százalékával rendelkeznek: Budapest Bank, CIB Bank, Citibank, Erste Hungary Bank, FHB Jelzálogbank, K and H Bank, Magyar Fejlesztési bank, MKB Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Volksbank. Bajnai Gordon azt reméli, hogy a többi bank és hitelközvetítő is aláírja a megállapodást a következő napokban, hetekben.
    
A miniszterelnök megállapította, hogy a válságban a hazai bankok állóképességből, válságkezelő képességből jól vizsgáztak, ami egyben minősíti magyar bankok vezetőit és tulajdonosait.   
    
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  akár két milliárd forintra büntetheti azokat a pénzügyi intézményeket, amelyek nem tartják be a kódexet - rögzítette Bajnai Gordon.
    
A magatartási kódexet ismertetve néhány elemet kiemelt a  miniszterelnök: a díjak emelésének az infláció szab korlátot; konkrétan meg kell nevezni azokat az okokat, amelyek miatt emelkedhet egy hitel törlesztő részlete, és ha változás áll be az a forrásoknál vagy az árfolyamban, akkor a törlesztő részletnek ugyanúgy csökkennie kell, mint emelkedés esetén. Ha valaki egy összegben kívánja visszafizetni a felvett devizahitelt, azt kisebb költséggel megteheti.
    
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség alelnöke szerint a magatartási kódex a bankrendszer és az ügyfelek közötti bizalom erősítését szolgálja. Véleménye: a kódex be fog kerülni a történelembe, s fordulópontot jelent a magyar bankrendszer életében.
    
A magatartási kódex is jelzi, hogy új világ kezdődik a bankok életében, ahol az ügyfelek számára minden átlátható lesz, s új partneri viszony alakul ki a bankok és az ügyfelek között - tette hozzá Patai Mihály.
    
A nem fizető ügyfeleknek 90 napjuk van arra, hogy legjobb áron, maguk értékesítsék ingatlanjukat - felelte a kilakoltatásokra vonatkozó kérdésre a  bankszövetség alelnöke. Bajnai Gordon a témához csatlakozva megjegyezte: a kormány arra készül, hogy módosítja a követeléskezelésre és végrehajtásra vonatkozó törvényi szabályozást, mivel a kilakoltatások problémáit a kódexszel nem lehet megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!