Brit választások: a toryk a győzelem küszöbén

Az abszolút többség megszerzésének küszöbén áll a csütörtöki választások előtt két nappal a brit Konzervatív Párt, a kormányzó Munkáspárt ugyanakkor "taktikai szavazásra", egyes helyeken a liberálisok támogatására szólította fel híveit a toryk győzelmének megakadályozására.

MTI

A The Daily Telegraph - a legnagyobb brit konzervatív napilap - saját felmérését idézve kedden azt írta: a konzervatívok 103 olyan választókerületben állnak győzelemre, amelyet jelenleg a Labour képvisel a parlamentben. Az abszolút alsóházi többséghez már csak 14 további ilyen választókerület elhódítása szükséges.
   
A brit törvényhozás 650 fős választott alsóházában elvileg minimum 326 fős frakció szükséges ahhoz, hogy valamely párt - a hagyományos brit kormányzati berendezkedésnek megfelelően - önállóan, koalíciós kényszer nélküli többségi kormányt alakíthasson. A történelmi tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy ilyen minimális, vagy ennél csak valamivel nagyobb többség gyakran elégtelen a kormány törvénykezési programjának zökkenőmentes elfogadtatásához.
   
A keddi Telegraph által idézett egyik friss becslés szerint a tizenhárom éve ellenzékben politizáló Konzervatív Pártnak a jelenlegi állapot szerint kétfős többsége lehet a csütörtöki választások után a többi frakció összlétszámához mérve.
   
A Munkáspárt az előző, 2005-ben tartott választásokon 66 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt.
   
Kedden a Labour vezető kabinettagjai arra szólították fel a párt támogatóit, hogy "taktikai voksolással" állják útját a toryk választási győzelmének.
   
Peter Hain, a Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veteránja - jelenleg a walesi ügyek minisztere - a The Independent című liberális napilapnak azt mondta: azokban a választókerületekben, amelyekben várhatóan a konzervatívok és a Liberális Demokraták között dől el a választási csata, a Labour hívei "a fejükre, és ne a szívükre hallgatva" támogassák a liberális jelöltet.
   
Ugyanezt kérte a New Statesman című politikai magazinnak nyilatkozva Ed Balls oktatásügyi miniszter.
   
A legnagyobb baloldali tömeglap, a Daily Mirror, amely hagyományosan a Munkáspártot támogatja, kedden külön, listába szedett útmutatót közölt a munkáspárti és a liberális választók számára, megjelölve, hogy mely választókerületekben kell átszavazniuk csütörtökön egymás pártjaira a konzervatívok győzelmének megakadályozása végett. Az újság keddi címlapján David Cameron konzervatív miniszterelnök-jelölt portréja látható hatalmas, vörös X-szel áthúzva.
   
A választási kampány finisének egyik legfeltűnőbb keddi fordulataként ugyanakkor az erőteljesen liberális alapállásáról ismert londoni gazdasági-politikai napilap, a Financial Times deklarálta, hogy véleménye szerint egy konzervatív kormány lenne a legalkalmasabb a súlyos költségvetési gondokkal küszködő brit gazdaság rendbetételére.
   
A lap indoklása szerint a Labour-hatalom éveiben "az állam túl nagyra nőtt", és Gordon Brown miniszterelnök - jóllehet válságkezelőként jobb teljesítményt nyújtott, mint ahogy bírálói állítják - "nem az az ember", akitől az állam lefaragását várni lehetne.
  
Nagy-Britanniában hagyomány, hogy a nagy országos lapok közlik pártpreferenciájukat választások előtt. A The Sun, a legnagyobb tömeglap - amely eddig a Labourt támogatta - most átpártolt a torykhoz, a baloldali The Guardian ugyanakkor a Liberális Demokraták mellé állt.

Kertész Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!