Császári nap Söptén

Az ókori pannóniai helytartó halálának évfordulója alkalmából rendeznek Septimius Severus napot Söptén, augusztus 20-án. A rendezvényen zenés, táncos és légiós bemutatók is lesznek.

Vas Népe

Septimius Severus halálának 1800. évfordulója alkalmából rendezi meg augusztus 20-án a község önkormányzata a Septimius Severus napot Söptén.

A római császár i.sz. 211. február 4-én a birodalom határainak védelme közben halt meg, a britanniai Eburacumban. A császár megválasztásakor Felső Pannónia helytartója volt, akit Savariában az akkori császári kultusz központjában iktattak be.

A hagyományok szerint a Söpte területén talált három római kori villa egyike az ő villája volt és egyes tudományos munkák szerint a falu jelenlegi neve is innen származik.

Az önkormányzat az idei évet egy bevezető rendezvénynek tekinti, amelynek színvonala reményeik szerint évről évre emelkedni fog. Az ünnepséget a környező települések hagyományőrző egyesületeinek előadásai színesítik. A rendezvényen részt vesz a Savaria Legio Egyesület is.

A nap kiemelt eseménye a Római kori ruhavetélkedő, melyen három kategóriában – férfi, női és gyerek - versenyezhetnek majd a résztvevők. A legjobb jelmezek készítőiből áll össze aznapra az uralkodói család, azaz Septimius Severus Császár, Julia Domna Császárné és az ifjú császárfi. A győztesek a Savaria Történelmi Karneválon felhasználható belépőjegyeket kapnak.

A szervezők a rendezvénnyel a település lakóinak kötődését szeretnénk növelni, a söptei öntudat és büszkeség megerősítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!