Csődbe mehetnek a kisforgalmú gyógyszertárak

Idén jóval kevesebb állami támogatást kapnak a patikák, ezért sok kisebb forgalmú gyógyszertár mehet csődbe a közeljövőben.

Bajdó Bettina

A patikaalapítási liberalizáció hatására három év alatt Szombathelyen 17-ről 27-re nőtt a patikák száma. Az országban 412-vel, 2407-re nőtt a gyógyszertárak, az árréstömeg azonban folyamatosan csökkent, a beváltott receptek száma viszont évente 150 millió körül maradt.

Mivel az árrés a patikák egyetlen jövedelemforrása, sokan nem tudják határidőre fizetni a nagykereskedőktől megrendelt gyógyszereket. Mivel a patikák tartozása a nagykereskedők felé egyre nő, ezért szigorú intézkedéseket vezettek be. A kereskedők egy-két napos türelmi időt szabtak meg a számlák kiegyenlítésére, esetenként hitelkeretet állapítanak meg, amely fölött hiába is rendel a gyógyszertár, nem szállítanak a számára.

Dr. Schmidt József, a Vas Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta, hogy eddig az állam támogatta a kis forgalmú patikákat, s évente 500-800 millió forintra lehetett pályázni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál. 

- Ez egy visszatérítendő, de kamatmentes hitel volt, amit a patikák év elején igényelhettek, s év végéig kellett visszafizetniük a pénztárnak - folytatta az elnök. - Emellett 2007-től a nagyobb patikáknak kötelező volt befizetniük a közös kasszába az úgynevezett szolidaritási adót, ezt is szétosztották a kisebb gyógyszertárak között. Az OEP támogatásból és a nagyobb patikák pénzéből közel egymilliárd forint jött össze egy évben, ezt osztotta szét az állam. Ezeken kívül az APEH-tól is lehetett kérni negyedévente vissza nem térítendő támogatást, ám ez jóval kevesebb volt. -

Az elnök hozzátette, hogy az állami támogatás teljesen megszűnt, már csak a szolidaritási adó maradt meg, melynek összege kiszámíthatatlan. Évente általában 200 millió forint körüli szolidaritási adót fizetne be, ám ez a gyógyszervásárlások miatt bizonytalan, valamint a negyedévek végén derül csak ki, mennyi pénzt oszthatnak szét a kisebb patikák között.

- Egymilliárd forint helyetti kétszázmillió nagyon kevés emelte ki az elnök, ráadásul megszigorították a feltételeket is. Tavaly még nyolc millió forintot kérhetett egy kis gyógyszertár, idén már csak hármat.  Ezzel csak azt érik el, hogy csődbe mennek a patikák. Szombathelyen az elmúlt hónapokban két gyógyszertár is bezárt, s úgy tudom, többen is jelezték, hogy csőd közeli állapotban vannak - tette hozzá az elnök. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!