Elismerés a Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársainak

Hogy hat vissza a mindennapokra a közművelődési tevékenység? Erre mutat rá az a rangos szakmai díj, amit a Nagy Gáspár Kulturális Központ a NEFMI-től kapott.

Merklin Tímea

Miként emeli a hosszan, kitartóan végzett, magas minsőgégű kulturális tevékenység az életminőséget, akár egészszégi, szociális vagy gazdasági szempontból? A Minősített Közművelődési Intézmény cím magasrangú szakmai díj, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a magyar kultúra napjához kapcsolódóan adott át országosan 17 intézménynek. Vas megyében ketten kaptak: az MMIK és a vasvári kulturális központ. Mit jelent ez a díj, milyen horderejű munka áll mögötte, milyen következményei vannak?  kérdeztük Gergye Rezső igazgatót és munkatársait.

- A minőségbiztosítási rendszer láthatóvá teszi a külső szemlélő számára is a közművelődési munkát, mert mindent dokumentál, és a pontrendszer által százalékban is kifejezhetővé teszi, mi hogyan zajlik egy kultúrházban. A minőségfejlesztés egy folyamat, amelynek lényege a minél tudatosabb, célirányosabb, rendszerezettebb tevékenység. A díjjal nincs is vége, hiszen tudjuk: a kultúrába befektetett munka az élet minden területén megtérül, és törekszünk a Kiváló cím elérésére is. Minden visszacsatolásból, kritikából tanulunk.

A minőségbiztosítás szoros összefüggésben álla közösségfejlesztéssel. A közművelődési dolgozók és a közönség felől is. A Nagy Gáspár Kulturális Központban öt fős csapatmunka eredménye a vastag kötetre rúgó dokumentumgyűjtemény létrehozása, a pontrendszernek való megfelelés. Szabadidejüket áldozták rá. A nagyobb intézményekben létrehoznak erre egy három-négyfős teamet, akik csak ezen dolgoznak. A vasvári a legkisebb minősített intézmény a kitüntetettek közül. Itt minden dolgozó résztvevő: Gergye Rezső, Gergyéné Szakály Georgina, Rajner Ágota, Halmosi Tamás, Frigyné Orbán Ildikó.

A minősítésnek súlya van a döntéshozóknál és a szponzoroknál is. Egészségi és szociális szempontból elhanyagolhatatlan tény: ha valaki közösséghez tartozik, kevésbé lesz beteg, nem marad magára, tudja tartani a lépést, fejlődőképes, piacképes tud maradni.

Sok előnye van, ha valaki tartozik egy közösséghezA minőségbiztosítási rendszernek nincs gazdasági mutatói, pedig kis erőfeszítéssel  dokumentálható,  lenne az is, hogy a kultúra hogyan hat vissza a város gazdasági életére: egy-egy nagy rendezvény alkalmával akár mérhető lenne a vendéglátásban, szállásoknál, idegenforgalmi adóban, a nyári visszatérésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!