Ez történt 2010-ben: a vasnepe.hu legolvasottabb írásai (július-december)

Jégverés Őriszentpéteren, VOLT Fesztivál, lövöldözés Alsőörsön, Kecskeméti Repülőnap, Fő téri ékszerbolti fosztogatás, Sziget Fesztivál, halálugrás a Rohonci úton, kiöntött a Perint, tíz százalékos hangfelvételek, dr. Puskás Tivadar polgármester, vörösiszap-katasztrófa, halálos balesetek, Falco-Körmend rangadó, csontvázak a pincében, kommandós akció a belvárosban, Vas Megye szépe választás, időjárási extremitások, havazás megyeszerte... 2010 második felének legnépszerűbb írásai a vasnepe.hu-n.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Július: elverte a jég Őriszentpétert, VOLT Fesztivál, halálos vasúti baleset Kőszegfalván, Kocsis Korinna lett az Anna-bál szépe

Felsorolni is nehéz lenne, hány koncerten jártunk az idei VOLT Fesztiválon, hét képgalériát készítettünk a négy nap alatt.

Diplomaosztójára igyekezett egy fiatal lány tavaly július elején, ám nem ért oda az eseményre: autóbalesetben meghalt. Vőlegénye volt a sofőr, aki egy évvel a tragédia után halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt állt a bíróság előtt.

Július szépe Bauer Mária lett, a jelölteket ide kattintva csodálhatja meg.

Hatalmas vihar csapott le július 23-án este több őrségi településre: tojás nagyságú jég esett Őriszentpéteren, valamint Nagyrákoson és Pankaszon is hatalmas eső és jég pusztított. Harminc lakóház rongálódott meg, a kilyuggatott palatetőket fóliázni kellett. A viharban fák dőltek a vezetékekre, melyeket a tűzoltók szabadítottak ki. Az eső szombaton ismét szakadni kezdett...

Cserkuti András szívességet tett a szomszédjának, elhozta kocsival Táplánszentkeresztről a szombathelyi hipermarkethez, hogy az üvegeit viszaváltsa. Harmincezer forintos bírság lett a jutalma.

A helyszínen meghalt annak a Volkswagen Golfnak a vezetője, amely vonattal ütközött a kőszegfalvi vasúti átjáróban.

Július 24-én tartották Balatonfüreden a 185. Anna-bált, melynek legszebbje a lapunk széplánya, Kocsis Korinna lett. Első szépségversenyünk győztese Benes Anita divattervező által készített ruhában bálozott. Korinna másnap mesélt az Anna-bálról.

A Vas Népe Online munkatársa volt annak a balesetnek a vétlen résztvevője, mely a hónap végén a Körmendi út - Óperint utca kereszteződésében történt. Egy korábbi válogatott kosárlabdázó mellőzte a stop-táblát, Opeljével fékezés nélkül hajtott a kereszteződésbe.

Július utolsó napján leesett egy munkás a felújítás alatt álló Savaria Mozi járda feletti tetőeleméről, súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

 

Augusztus: lövöldözés Alsóörsön, Fő téri ékszerbolti fosztogatás, kecskeméti repülőnap, hullócsillag-eső, Sziget Fesztivál

Hatalmas érdeklődést váltott ki a nyugdíjazás feltételeiről szóló cikkünk. A kormány nyári tervei szerint jövő januártól negyven év szolgálati idő megléte esetén kortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők.

Lövöldözés volt a Veszprém megyei Alsóörsön egy augusztusi hajnalon, egy rendőr és az általa ellenőrzött autó egyik huszonegy éves utasa életét vesztette. Szó szerint golyózápor zúdult rájuk. Alsóörs és Felsőörs határában még aznap egy állig felfegyverkezett férfi holtestét találták meg egy svájci rendszámú autó mellett.

Az egykori Haladás-futballista, Holdosi István lábát augusztusban amputálni kellett. A zöld-fehér drukkerek gyűjtést szerveztek számára.

Képgalériákkal és videóval számoltunk be, a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapról is, ahol a parádés légibemutatók mellett végleg elbúcsúztatták a legendás MiG 29-es vadászgépeket.

Augusztus a hullócsillagok hónapja - olvasható sok helyen. Mindez csak azért van, mert ekkor legaktívabbak a Perseidák, egy üstökös elhagyott darabjai. Sokakat érdekelt a nyári meteoresőről szóló cikkünk.

Szépségversenyünk augusztusig lezajlott szavazások második, illetve harmadik helyein végzett 24 versenyző közül önök dönthették el, hogy ki legyen az az egy lány, aki tizenharmadikként bejut a döntőbe.

Tragikus véget ért egy mindössze 16 esztendős őrimagyarósdi futballista élete: Hegyi Lénárd Koppánnyal egyetlen nap alatt végzett a gennyes agyhártyagyulladás.

Ott voltunk a Sziget második és utolsó napján is, de folyamatosan beszámoltunk a nyár legnagyobb fesztiváljáról, ahol a 45000 rajongó előtt búcsúzott a Kispál és a Borz.

Augusztus végén két motoros, akciófilmbe illő módon nem törődve a járókelőkkel és tanúkkal, kifosztotta az egyik Fő téri ékszerboltot, miután fejszével betörték a kirakat üvegét.

 

Szeptember: halálugrás a Rohonci úton, PLT-s könyvakció, kiöntött a Perint, tízszázalékos hangfelvételek

Szeptember 12-én reggel az egyik szombathelyi Rohonci úti társasház tetejéről ugrott a mélybe egy fiatal nő, aki a helyszínen életét vesztette.

A feleség beadta a válópert, és elköltözött, de a férj ebbe nem nyugodott bele: vita után autójával kétszer is elütötte a nőt. Az ügyben az ítélőtábla szeptemberben hirdetett jogerős ítéletet.

Tovább bonyolódott a júniusi suzukis ámokfutó, S. László ügye, akit barátnője megölésével gyanúsítanak. A fiú Suzukijával két megyén át menekült, karambolozott, kómába került. A fiatalembert az édesanyja otthon ápolja.

Egyre többen gondolkodnak a könyvolvasás szerepének középpontba állításáról, korábbi rangjába való visszahelyezéséről. Az alapműveltséghez nélkülözhetetlen az irodalmi klasszikusok ismerete, az igényes nyelvhasználathoz a gazdag szókincs, a kreativitáshoz a kellő fantázia. Ehhez szeretne hozzájárulni a Pannon Lapok Társasága azzal a könyvsorozattal, aminek első köteteit szeptemberi lapszámainkhoz mellékeltük. Szerettük volna látni, hogy reagálnak a Vas Népe olvasói, ezért megmutattuk A párizsi Notre-Dame című szép borítású, új kiadású könyv első részét egy előfizetőnek, majd  egy pavilonnál bevártunk egy érdeklődőt, aki lapunk árus példányát kereste.

A Pápai Rendőrkapitányság szeptember elején vizsgálódott és információkat gyűjtött a Pápa-Haladás meccset követő, klubházbeli balhéról.

Több vasi pataknak is veszélyesen magas lett a vízszintje szeptemberben a heves esőzés miatt. Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Rába körmendi szakaszán; a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le az intenzív esőzés hatására. Gencsapátinál a Perint kilépett medréből.

Szeptember végén egy ötfős társaság megvert egy nyolcadikos diákot a szombathelyi Neumann János Általános iskolában.

A választási kampányban szokás szerint eljött a hangfelvételes balhék időszaka is. A Népszava is közölt egyet a szombathelyi, állításuk szerint korrupciós ügyről; az újabb hanganyagon egy vállalkozó Szakály Gábor és Marton Zsolt fideszes képviselőkhöz kér „beajánlást”.

Munkagödörbe hajtott egy fehér Seat Szombathelyen a Kisfaludy utcában.

 

Október: Puskás Tivadar polgármester, vörösiszap-katasztrófa, három halállal járó baleset Csepregen, Falco-Körmend rangadó, halálos kerékpárosgázolás Szombathelyen, csontvázak a pincében

Dr. Puskás Tivadart választották Szombathely polgármesterének. A 21 fős szombathelyi közgyűlésben a Fidesz-KDNP 14 mandátumot szerzett, öt képviselője lett az MSZP-nek, és egy-egy a Jobbiknak, illetve az LMP-nek.

Tízen meghaltak, sokan - köztük többen életveszélyesen -, megsérültek, amikor október 4-én kora délután átszakadt az ajkai timföldgyár tározója: 700 ezer köbméter vörösiszap került ki a Torna-patakba, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. A legsúlyosabb, 5-ös fokozatú katasztrófavédelmi készültség volt érvényben. Magyarország egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófája történt a hónap elején.

Folyamatosan híreket adtunk a mentésről és minden mozzanatról.

Október 4-én egy hat fős tűzoltóegység indult el a katasztrófa sújtotta Devecserbe. A riasztás követően két percük volt a tűzoltóknak, hogy elhagyják a szombathelyi laktanya épületét, azt sem tudták először, hogy pontosan hova is mennek. Szörnyű látvány fogadta a őket...

Elérte a vörösiszap Vas megyét is: nem csak a Marcalt, hanem a Rábát és a Mosoni-Dunát mentették.

Októverben adtunk hírt róla, hogy a megyei főügyészség jogerős döntése értelmében jogerős önvédelem volt az áprilisi kőszegi gyilkosság. Azon a tavaszi napon a Rohonci úton, egy tömbház negyedik emeletén egy édesapa oltotta ki őrjöngő fia életét. A családfőt újra felkerestük.

Meghalt egy kilencéves kerékpáros kisfiú, akit Szombathely határában, a Dolgozók útján elgázolt egy autó.

Egy rohonci család három tagja - 37 éves férfi, 33 éves nő, kétéves gyermek -,  vesztette életét abban a balesetben, amely október 26-án tizenegy óra előtt pár perccel történt Kiszsidány és Csepreg között. A Mercedes teherkocsi vezetője is megsérült, őt a szombathelyi kórházba szállították.

A leendő csényei szélerőmű park legnehezebb elemét szállító száztíz tonnás szerelvény haladt át az újmajori nyolcvan tonna teherbírású hídon. Mérnökök folyamatosan figyelték a híd viselkedését.

A várakozásoknak megfelelően komoly küzdelmet és remek hangulatot hozott a két Vas megyei kosárcsapat összecsapása. A sok rontott dobással tarkított mérkőzésen a kulcsmomentumok mindig a vendégeknek sikerültek jobban, így szoros végjátékban Sabáli Balázs csapata zsinórban negyedik győzelmét is begyűjtötte.

Egy szombathelyi férfi jelezte a rendőrségre, hogy a Mátyás király utcai családi házuknál felújítási munkálatokat végeznek és a pincében csontvázakat találtak.

 

November: kommandós akció a belvárosban, újabb halálos baleset a sárvári elkerülőn, Osztrosits Katalin Vas megye szépe

Pénzszállító autót akart kirabolni az a négy férfi, akiket akciófilmbe illő módon fényes nappal fogtak el a Terrorelhárítási Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai Szombathely belvárosában.

Egy gersekaráti nő értesítette a rendőrséget, hogy idős hozzátartozóját napok óta nem látta: a haláltól mentették meg a férfit, egy járőrrel együtt jutottak be a lakására, ahol a padlón fekve találtak rá a kiszáradt emberre.

Osztrosits Katalint választotta meg az öttagú zsűri Vas megye és egyben a Vas Népe szépének. Rengetegen voltak kíváncsiak a show-ra, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színházterme megtelt érdeklődőkkel.

Sajnos a tragédiák ebben a hónapban sem kerültek el bennünket: egy ember meghalt, egy súlyosan, kettő pedig könnyebben megsérült, amikor a 88-as számú főút Sárvárt elkerülő szakaszán két személygépkocsi frontálisan ütközött.

A mélybe zuhant a nyereményautó Budapesten. A Class FM reggeli műsorának akciójában meghirdetett nyereményautó újdonsült tulajdonosa választhatott, hogy megtartja az autót, vagy összetörik azzal, hogy egy daruról a mélybe zuhan. A nyertes különös, de az utóbbit választotta.

Három fiatal meghalt, három súlyosan megsérült egy a Lágymányosi hídon történt balesetben, a híd Pestről Budára haladó oldalát lezárták a forgalom elől. Kiderült, hogy tévedésből rossz irányból hajtottak fel a hídra, így hajtottak szemben a forgalommal.

November utolsó napjaira megérkezett a tél is megyénkbe: az ágakra rakódott hó súlya miatt kidőlt fák, leszakadt vagy megereszkedett vezetékek, árokba csúszott járművek adtak munkát Vas megyében a tűzoltóknak, ahol 15-20 centiméter vastagságú hó hullott. Miután leesett az első hó, fotósaink is nyakukba vették a várost.

 

December: időjárási extremitások, változások az adózásban, havazás megyeszerte, botrányos szépségverseny

Folytatódott a téli időjárás Vas megyében, a hónap első napján narancs riasztást adott ki a Dunántúl nagy részére és a dél-keleti országrészre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombathelyt mintegy harminccentis hólepel fedte a hónap elején. Percről-percre számoltunk be a vasi utak állapotáról.

1126 januárjában megfagytak a madarak a fán a dermesztő hidegben, 1740-ben viszont olyan forróság volt az Alföldön, hogy megsült a szilva a fákon.  A Kőszegi-hegységben a Stájer-házaknál volt már másfél méteres hótakaró is. Magyarországi időjárási extramitásokról szóló anyagunk kiemelkedően népszerűnek bizonyult.

Decemberben írtunk arról, hogy két idős asszonyt csapott be egy 41 éves sitkei nő, aki azzal kereste meg őket, hogy meg akarja venni ingatlanaikat. A két asszony kezesként írt alá egy 160 ezer eurós osztrák hitelszerződést, amit azóta felmondott a pénzintézet. A kölcsönt a sitkei nő vette fel, ám ő börtönbe került.

Súlyos károkat okozott a rekorderejű szél, Veszprém megyében több helyen áramszünet volt, házak tetőszerkezetét bontotta meg és villanyoszlopokat döntött ki a néhol óránként több mint 100 kilométeres erejű szél. Fenyvesen a Balaton elöntötte a település mélyebben fekvő részét.

Titokzatos, szép hölgy szervezte a Nyugat-Magyarország legszebb sportolónője választást, ami azonban botrányba fulladt. Miközben megpróbáltuk kibogozni a szálakat, rendőrségi feljelentés született, már a hatóság is keresi a Facebook-on korábban nagyon aktív Annát.

Messziről jöttek, otthonra találtak: Szabó Tibor és Bálint Éva itt voltak a Weöres Sándor Színház megszületésénél és most első gyermeküket várják. Sugárzik róluk a boldogság. Karácsony előtt kerestük fel a boldog színész házaspárt.

Adóváltozások január 1-től: családi kedvezmény, új szja-kulcs, cafetéria... A módosítások fő célja a magánszemélyek adóterhelésének csökkentése, az adózás jelentős egyszerűsítése és a családok támogatása, már az első gyermek vállalásától.

Lakatosné Horváth Katalin jósnő szerint nem könnyű év vár ránk. A Bika és a Mérleg jegy szülöttei egy kicsit fellélegezhetnek: a csillagok állása ugyanis nekik kedvez leginkább. Mi vár ránk a Vénusz évében? Ide kattintva megtudhatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!