Felvételi 2012: rosszul járnak a tehetséges diákok?

Alig egy hónap múlva be kell adni a jelentkezéseket a felsőoktatási intézményekbe. Azt azonban még ma sem tudni pontosan, hol, milyen szakra hány hallgatót fognak felvenni, s főleg hányat államilag finanszírozott képzésre.

Tersztyánszky Krisztina

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium öt párhuzamos osztályából szinte mindenki tovább szeretne tanulni, s a többség 400 pont feletti szakokon. Ezekben a hetekben nem kevesen stratégiát váltanak azok is, akik már régóta tudják, hogy merre indulnak tovább.

- Annyit már tudunk, hogy az államilag finanszírozott helyek száma mintegy felére fog csökkenni - háborog Módos Tibor igazgató. - Ha ez a gyerekek döntését nem is befolyásolja, az utolsó pillanatban hozott drasztikus változások kiszámíthatatlanná teszik a gyerekek számára a jövőt. -

- Különösen a tehetséges gyerekek járnak rosszul - véli  Marosfalviné Pécz Judit  igazgatóhelyettes, aki biztatja a szülőket és a gyerekeket, hogy minden felmerülő kérdést bátran tegyenek fel. Naprakészen feltöltenek minden friss információt az iskola honlapjára is. 

- A mi iskolánkra nem jellemző, hogy túl jó szociális helyzetű gyerekek járnának ide, tartanak a költségtérítéstől. Azt is el lehet felejteni, hogy a biztonság kedvéért beír valaki egy könnyebben megcélozható felsőoktatási intézményt a jelentkezési lapjára. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a biztos, hol milyen mértékben csökkennek a keretszámok. -

A végzősöknek fő a fejük: osztanak, szoroznak, stratégiákat dolgoznak ki. Ami eddig biztosnak tűnt, azt sokuknak felül kell bírálni. 

Schlaffer Márton például vegyészmérnöknek készül. Bár nem ennek alapján döntött, most abban bízik, hogy a műszaki pályákat jobban fogják támogatni. Holdosi Kata az ipari termék- és formatervező mérnök szakot célozza meg.  Bár mindig jó tanuló volt, most méginkább próbálja a legtöbbet kihozni magából, hogy a szűkített lehetőségek között is megkapja a finanszírozott képzést. Még külföldön végzett félévekben is gondolkodik, bár a diplomát itthon akarja megszerezni.

Szabó Zsófiának nem kell számolgatnia a pontokat, mert zenei pályára készül, s oda helyi felvételi vizsga alapján lehet bekerülni. Mégis egy általános véleményt fogalmaz meg: nagyon örülne, ha az idén felvennék, mert ilyen bizonytalan körülmények között ki tudja, jövőre mi lesz.

- A felsőoktatásra készítjük fel a gyerekeket, de nem tudjuk egyik pillanatról a másikra átállítani a rendszerünket - összegzi az igazgató. Az osztályfőnökökre ebben a helyzetben nagy felelősség hárul.

A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nincs ugyan pánik, de  Laczó Tamás igazgató úgy fogalmaz: a nagy mérvű változás tanácstalanságot vált ki a diákokból. A nagy jelentőségű döntés meghozatala az idén még nehezebb. Igaz, a minisztériumi  adatok jeleznek bizonyos tendenciákat, irányelveket, de aki intézményben gondolkodik, annak számára  lehetetlen az eligazodás. A gyerekek számolják a pontokat és a pénzt. Sajnos, a szerényebb anyagi hátterű diákok közül néhányan már  kezdik feladni korábbi álmaikat. Laczó Tamás a tehetséges diákok sorsáért aggódik jobban. A tantestület igyekszik mindenben segíteni: felmérik a problémákat,  februárban szülői értekezletet tartanak a végzős osztályoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!