Három Pinka-völgyi településen oldották meg a belterületi vízrendezést

Három Pinka-völgyi településen, Pornóapátiban, Vaskeresztesen és Horvátlövőn uniós támogatással megtörtént a belterületi vízrendezés. Kedden délután ünnepélyes projektzáró rendezvényen összegezték az eredményeket.

Erős D. Zoltán

Az elmúlt időszakban a Pinka-völgyében lévő településeken nagy esőzések idején gondot okozott a lezúduló áradat. A meglévő árokrendszer nem volt képes elvezetni a megnövekedett mennyiségű csapadékot. Ennek következtében  megrongálódott az útpadka, illetve helyenként az eső alámosta az út aszfaltrétegét is.  

Az utak állapota egyre romlott. Ezen a helyzeten kívánt változtatni a három település önkormányzata, s közös  projekt keretében oldották meg a belterületi vízrendezést. Ehhez a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán a három község önkormányzatának konzorciuma 224 millió 450 ezer forint uniós forrást kapott.  

Tavaly augusztus óta voltak kellemes, illetve kellemetlen időszakok is a beruházáson, összegezte az elmúlt időszak tapasztalatait Purker  Walter, a gesztor település, Pornóapáti polgármestere. S mit kaptak a nehézségek elviseléséért?  Reményeik szerint egy olyan rendszert, amely képes lesz csökkenteni a települések elöntésének a veszélyét.

Az összefogás vezetett itt eredményre, fogalmazta meg Balogh József, a Nyugat-dunántúli  Regionális Fejlesztési  Tanács elnöke. Ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű program a régióban. Kapitális méretű felhőszakadások esetén várhatóan ez a rendszer sem lesz képes elvezetni teljesen a vizet, ám nagy esőknél minden bizonnyal jól működik majd.

Krancz Imre, Vaskeresztes polgármestere arról beszélt, hogy ezzel a beruházással egy átfogó falufejlesztést hajtottak végre. A csapadékvíz-elvezetőrendszer kialakítása mellett újjáépítették a teljesen elavult járdarendszert, ezalatt vezették el a telefon és a kábeltévé vezetékét.

A vízrendezés nemcsak a községben történt meg, hanem az iparterületen is. A falu egész területén leállósávot alakítottak ki, amely a minapi búcsú során már remekül vizsgázott. Bár nem szerepelt a tervek között, egy földkitermelés helyén látványtavat alakítottak ki.

Kovács László, Horvátlövő polgármestere arról beszélt, hogy települése egykor szerves egységet alkotott a határ túloldalán lévő Németlövővel. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy az osztrák település hátrányos helyzetűnek van nyilvánítva, ezért külön uniós forrásokra számíthat. Ugyanakkor a szerény költségvetésből gazdálkodó Horvátlövő nem nagyon juthat ilyen támogatásokhoz.

Kovács László elmondta, hogy a 40 millió forintos saját forrást az önkormányzatok teremtették elő. Ehhez komoly segítséget nyújtott a megyei önkormányzat. Horvátlövő polgármestere, ahogy korábban, most is felhívta a figyelmet, hogy nem megnyugtató a külterületi vízrendezés helyzete.

A fejlesztés eredményes számokban

A projekt során Pornóapátiban 3 ezer 22 méter csatorna, 104 vízelnyelő, 70 tisztítóakna, 2 ezer 395 méter betonfolyóka és 148 bekötés készült.

A beruházás keretében megépített csatorna hossza Vaskeresztesen 2 ezer 150 méter volt, 126 darab bekötést alakítottak ki, 71 darab  vízelnyelő-  és 20 tisztító akna alkotja a rendszert.

Horvátlövőben 1309 méter csatornát, 126 bekötést, 62 vízelnyelő-, 9 darab tisztítóaknát, 4 ezer 535 méter  nyílt  árkot  építettek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!