Helyszíni bírság: ötszörösére is nőhet a büntetés?

Három fideszes országgyűlési képviselő a jelenlegi 20 ezerről 100 ezer forintra emeltetné a helyszíni bírság felső határát. A szabálysértésekről szóló törvény módosítása azonban önmagában nem elegendő, a helyi rendeleteket is módosítani kellene. Érdeklődtünk: jelenleg ki, miért, és mennyire bírságol.

Nagy Ildikó

A helyszíni bírságolás a szabálysértési törvényben meghatározottak szerint a közigazgatás leggyorsabb és leghatékonyabb válasza a normaszegés elkövetőivel szemben. Ezt állítja a három fideszes országgyűlési képviselő-polgármester, Kovács Zoltán, Kósa Lajos és Tarlós István, akik a jelenlegi 20 ezerről 100 ezer forintra szeretnék emeltetni a helyszíni bírság összegének felső határát.

A szombathelyi közterület-felügyelők 2007-ben 6 ezer 539 esetben 31 millió 854 ezer, 2008-ban pedig 9 ezer 274 esetben összesen 54 millió 798 ezer forint összegben szabtak ki helyszíni bírságot.

Tavaly 9 ezer 54 alkalommal bírságoltak, összesen 58 millió 527 ezer forint összegben. Míg 2008-ban 5 ezer 900, tavaly 6 ezer 570 forint volt az egy intézkedésre jutó bírság összege - osztja meg velünk a Szombathelyi Közterület-felügyelet statisztikáit Varsányi Péter igazgató. Ezekből az adatokból is látszik, hogy a szombathelyi közterület-felügyelők intézkedéseik során eddig sem súrolták a kiszabható bírság felső, húszezres határát. Vajon elképzelhető-e olyan szabályszegés, amiért a törvénymódosítás után százezer forintos helyszíni bírságot szab ki a közterület-felügyelő?

Az igazgató két olyan esetet említ, amikor a közterület-felügyelők a jelenleg kiszabható legmagasabb összegre, 20 ezer forintra bírságolták az autóst. Az egyik sofőr azzal érdemelte ki a maximális összeget, hogy a Thököly utcai buszmegállóban úgy állt fel a járdára, hogy a buszról nem tudtak leszállni az utasok. A másik húszezres autós pedig a gyalogátkelőhelyet tartotta a parkolásra legalkalmasabb helynek. 

- Ha úgy vesszük, indokolt az emelés, hiszen lazul a fegyelem, emelkedik a szabályszegések száma.  Így talán a százezres bírságnak akár elrettentő hatása is lehet - mondja Varsányi Péter, ám egyúttal a dilemmáját is megosztja velünk.

- Tegyük fel, hogy valóban 100 ezer forint lesz a kiszabható helyszíni bírság felső határa. Valaki az autójával tiltott, zöldterületen parkol, és a közterület-feügyelő megbírságolja 70 ezer forintra. Ha az autós nem ismeri el a szabályszegést, a felügyelő feljelenti, és az ügye a polgármesteri hivatal szabálysértési hatóságához, az igazgatási osztályhoz kerül. Az önkormányzati rendelet értelmében azonban ők legfeljebb 50 ezer forintra bírságolhatják meg a szabályszegőt. Vagyis: ha nem módosítják az önkormányzati rendeletet, akkor kvázi jobban jár az autós, ha nem ismeri el a szabályszegést, és ügye az önkormányzathoz kerül. -

És hogy befizetik-e a szabályszegők a kiszabott helyszíni bírságot? Varsányi Péter igazgató azt mondja, az országos 50-52 százalékos arányhoz képest a szombathelyiek 60-70 százalékos fizetési hajlandósága jó aránynak számít.

Mi a helyzet a rendőrök által kiszabott helyszíni bírsággal? Ez év január elsejétől november 19-ig Vas megyében összesen 8 ezer 672 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a rendőrök, a kiszabott bírságok átlaga 6 ezer forint. Az irányjelzés, a kanyarodás szabályainak megszegése, a megengedett sebességhatár túllépése, az egyes jelzőtáblák utasításainak megszegése, záróvonal és járműforgalom elől elzárt területen történő áthaladás: ezek azok a szabályszegések, amelyek miatt a legtöbb esetben bírságoltak a vasi rendőrök.

2008 és 2009 évi adatokat sajnos nem kaptunk a megyei rendőr-főkapitányságtól, így a szabályszegések számának alakulására sem tudunk következtetni. Ami pedig a fizetési hajlandóságot illeti: az idén megbírságoltat közül 5 ezer 983 befizette a helyszíni bírságot, 1618 esetben azonban kénytelenek adók módjára behajtatni a bírságot.

A rendőrökön, a közterület-felügyelőkön, a tűzoltókon kívül a vám- és pénzügyőrök, a természetvédelmi őrök, a közlekedési hatóság ellenőrei, valamint a helyi önkormányzatok erre felhatalmazott ügyintézői is szabhatnak ki helyszíni bírságot.

Kis tüzes mulasztások

A tűzoltóság is szabhat ki helyszíni bírságot. A megyeszékhelyen évente 25-30 esetben élnek szabunk ki helyszíni bírságot  - mondja Göncz Szabolcs tűzoltó őrnagy, Szombathely Város Tűzoltóságának osztályvezetője.

Milyen esetekben bírságolnak a tűzoltók? Például ha valaki a tűzgyújtási tilalom ellenére tüzet rak az erdőben. Sokan nem tudják, hogy abban az esetben is bírságolhatnak a tűzoltók, ha valaki elmulasztja a tűzeset bejelentését.

Így azt sem, ha valaki az égő lángú tűzhelyen felejti az ételt, és  kisebb tűz keletkezik a konyhában, amit ő maga elolt, azt is be kell jelenteni a tűzoltóknak. Ez legtöbbször akkor derül ki, amikor másnap az illető bejelenti a keletkezett kárt a biztosítónál, ott ugyanis kérik a tűzoltóság által kiadott hatósági bizonyítványt.



Göncz Szabolcs megjegyzi: ezekben az esetekben 12 órán belül illik bejelenteni a keletkezett és eloltott tüzet, ellenkező esetben ugyanis megbírságolják a mulasztót. A tűzoltó készülek időszakos ellenőrzésének elmulasztásáért is helyszíni bírság jár, akárcsak a tűzveszélyes helyen történő dohányzásért. Arra sem gondolunk, hogy egy irattárban  az illatmécses, a gyertya  így az adventi koszorú gyertyái is nyílt lángnak számítanak, így ezek használatát, illetve meggyújtását is kerülni kell.

- A hangsúly a megelőzésen, nem a bírságoláson van - fűzi hozzá az osztályvezető, aki szerint előfordulhatnak olyan esetek, amikor akár a tervezett százezer forintos maximum bírság összege is indokolt lesz. Főleg, ha emberéleteket  akár közvetve is veszélyeztet a mulasztás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!