Hét hónapot kellett várni a Rába-híd felújítására

Márciusban egy halálos baleset miatt megsérült a csákánydoroszlói Rába-híd, a felújítást csak hét hónappal később, másfél hete kezdték el. Ha az időjárás is engedi, november 15-ére befejezik a munkát.

Bajdó Bettina

A baleset okozta kárt több mint 10 millióra becsülték.

Március végén Csákánydoroszló és Ivánc között egy pótkocsis kamion megpördült az úton, előbb megrongálta a híd jobb oldali szalagkorlátját, majd átsodródott a túloldalra, ahol áttörte a védőkorlátot, s egyenesen a folyóba zuhant. A kamion sofőrje a helyszínen életét vesztette.  A baleset után a forgalmat a híd közepére terelték, s lámpák irányították a járműveket.

Czap Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei területi hídmérnöke  elmondta, hogy a  baleset miatt jogi és egyéb egyeztetések folytak, s meg kellett várniuk, míg lezárulnak a vizsgálatok. 

Ezután kezdtek el tárgyalni a biztosítóval, a kárérték ugyanis meghaladta a tízmillió forintot. Ekkora összeget a közútkezelő nem tudott megelőlegezni. Hozzátette: addig nem írhatták ki a közbeszerzési pályázatot, amíg a pénzügyi fedezet nem állt rendelkezésükre, emiatt húzódott a felújítás.

- A korlátot, a felületi bevonatot ki kell cserélnünk - folytatta a hídmérnök, a szegélyt is fel kell újítanunk, s emellett a szerkezetek sóvédelmet kapnak. Másfél hete dolgozunk a hídon, az időjárás lelassította a munkát. Már a híd háromnegyed részével végeztünk, s ha minden jól megy, november 15-re befejeződik a felújítás - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!