Huszárokkal ünnepeltek (képgalériával)

A Vasi Múzeumfaluba huszárok költöztek, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a honfoglalás kori táborok hangulatát. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola által szervezett programon a múltat idézték fel.

Bajdó Bettina

Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy amióta megalakult az iskola, hagyomány, hogy az 1848-as szabadságharc és forradalom évfordulóját együtt ünneplik a tanulók, a családjaik és a tanárok.

-A forradalom és szabadságharc emlékére történelmi napot szerveztünk, s azokat a hagyományőrző csoportokat hívtuk meg, akik a legdicsőbb korokat idézik fel -folytatta az igazgató. - Próbáljuk feleleveníteni a honfoglalás, István király és Mátyás király korát is, s mindezt játékosan tesszük. Ebben pedig segítségünkre vannak a lovas huszárok, többek között a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, s a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület is.

A programok kora délután kezdődtek a Vasi Múzeumfaluban, a gyerekek a hagyományőrzők által szervezett vetélkedőn gyűjthettek pontokat. Olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy milyen felszerelése van a huszároknak, mit viselnek magukon a harcban. A fizikai erejükre is szükségük volt a fiataloknak, nehéz fegyvereket forgathattak, illetve korhű ruhába bújt katonákkal is megküzdhettek.

- Az iskolában beépítettük a tananyagba a hagyományokat is, azért, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogyan éltek egykor őseink - emelte ki az igazgató. - Nem csak száraz tananyagot tanulnak órán, hanem minden tárgyi eszközt beviszünk órára, hogy szemléltessük azt, amiről tanulnak. Egy ilyen alkalom, mint a mai, annyiban nyújt többet a gyerekeknek, hogy itt játékosabb formában találkozhatnak a hagyományőrzéssel. 2007 óta rendezzük meg ezt programot, s idén gondoltuk először azt, hogy kinyitjuk a kapukat, s a nagyközönségnek is megmutatjuk, hogyan emlékezünk a múltra.

Azok, akik ellátogattak a Vasi Múzeumfaluba, megismerkedhettek a huszártábor hangulatával, majd megszemlélhették a lovas hadtörténeti bemutatót Marton Ágoston közreműködésével. Aki elég bátor volt, az kipróbálhatta a lovaglást, de volt ólomöntés, agyagozás, kokárdakészítés és bőrözés is. Aki pedig időben érkezett, az megkóstolhatta a langallót.

Ötkor kezdődött az ünnepi műsor, melyen Harangozó Bertalan, a kormányhivatal megyei vezetője mondott ünnepi beszédet. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az 1848-as hősök ma is példaként állnak előttünk. Beszéde végén  a 12 pont egyikével búcsúzott: Legyen béke, szabadság, egyetértés! Ezt követően Balogh József Utolsót jajdul a lélek című művét adták elő az iskola diákjai. Az ünnepi műsor végén fellépett a Szökős Néptánc-együttes és a Zsivány Népzenei Együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!