Időjárás: véget ér a novemberi tavasz, csökken a hőmérséklet

Véget ér a novemberi tavasz, napról napra csökken a hőmérséklet. Kedden már kettős fronthatással kell számolnunk.

Bajdó Bettina

Magyarországon az átlagosnál jó nyolc-tíz fokkal magasabban alakultak a hőmérsékletek az elmúlt napokban, vasárnap 20 fok köré kúszott a hőmérő higanyszála.

Búcsút inthetünk a novemberi tavasznak, s a napfürdőzésnek, mivel mától napról napra lassú csökkenésnek indul a hőmérséklet.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint az  őszre már bizton mondhatjuk, hogy csapadékosabb az átlagosnál, s ez már akkor is így lenne, ha december 1-ig csapadék sem hullana.

- Az előző két hónap hidegebb volt, mint a sokéves átlag, a szeptember egy, az október pedig két  fokkal maradt el a normától - folytatta az észlelő. - Az eddigi novemberi napok átlaga egy kissé hűvösebb októbernek felel meg, mind a nappali órák maximumai, mind az éjjeli minimumok tekintetében. Az októberi legmagasabb értékünk 17,2  fok volt,  aminél az elmúlt 110 évben csak három októberben volt alacsonyabb havi  maximum érték. Szeptemberben sem volt egy olyan napunk sem, amikor a napi maximum 25 fok lett volna. Legutóbb 1996-ban fordult elő hasonló nyári nap nélküli szeptember. -

Ehhez képest 20,6 fokot mértek  november  5-én Szombathelyen. Az észlelő szerint ez sem rendkívüli, mert korábban is előfordultak már 20 fok fölötti novemberi abszolút értékek. Ám hozzátette, novemberben a  legjellemzőbb mégis a  17-18 fokos abszolút maximum érték. A folytatásban lassan novemberi  késő ősz lesz. Ismét változékonyabb,  részben csapadékos és gyengülő felmelegedéssel járó napok következnek. A csapadékosabb napok közt egyre gyakoribb köddel.

Az előrejelzések szerint kedden kettős fronthatás okozhat panaszokat mind a hideg-, mind a melegfront érzékenyeknek. Jellegzetes melegfronti hatás az ingerlékenység, a rossz közérzet, a vérnyomás növekedése, az immunrendszer gyengülése, a vércukorszint emelkedése, az étvágytalanság és a puffadás.

A légnyomás csökkenése miatt pedig a vér kevesebb oxigént képes megkötni, mindkét jelenség fáradékonysághoz, álmossághoz vezethet. Jellegzetes hidegfronti hatás a reflexek lassulása, fáradtság, szédülés, fejfájás, hányinger, a vérnyomás csökkenése. Bőséges legalább napi két liter folyadékbevitellel megelőzhetők a kellemetlen tünetek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!