Jégkorong vb: kilenc gólt ütöttek válogatottunknak a juharlevelesek

Zürich (MTI) - A magyar válogatott 9-0-ás vereséget szenvedett a kanadai csapat ellen a svájci jégkorong-világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kanada-Magyarország 9-0 (4-0, 2-0, 3-0), Zürich-Kloten, 5506 néző, vezette: Rick (amerikai), Piechaczek (német), Wehrli (svájci), Wirth (svájci)

gólszerzők: St. Louis (6., 28., 45.), Weber (10., 30.), Roy (13.), Neal (13.), Fisher (42.), Spezza (51.)

Kanada:

kapusok: Chris Mason
hátvédek: Dan Hamhuis (1), Shea Weber 2 - Drew Doughty (1), Chris Phillips (2) - Luke Schenn (1), Ian White (1)
csatárok: Jason Spezza 1 (1), Dany Heatley, Derek Roy 1 (1) - Martin St. Louis 3 (1), Shane Doan (1), Steve Stamkos - Matt Lombardi, Shawn Horcoff (1), Scottie Upshall - James Neal 1, Colby Armstrong, Mike Fisher 1 (1)

Magyarország:
kapusok: Szuper Levente, Hetényi Zoltán
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Benk András, Majoross Gergely, Holéczy Roger

A találkozó előtt Szuper Levente, a magyar válogatott kapusa, valamint Kangyal Balázs csapatkapitány egy rövid beszédben sportszerű buzdításra kérte a drukkereket. Az együttesben ketten is ünnepeltek: Ennaffati Omar - aki éppen Kanadában látta meg a napvilágot - 29. születésnapján léphetett a jégre, Kovács Csabának pedig a találkozó előtti éjjel ikrei születtek.

A két csapat eddig kilencszer találkozott, és a magyarok erejéből - még az 1930-as években - két döntetlenre telt, az összesített gólkülönbség 8-48. A második világháború után háromszor csapott össze a két gárda, 2004. február 3-án Székesfehérváron 5-4, 2004. április 20-án Budapesten 9-2, míg 2005. február 11-én, ugyancsak Budapesten 7-0 lett a végeredmény. A két bravúros döntetlen időpontja: 1934. január 27. (0-0, Budapest, barátságos mérkőzés), valamint 1938. február 18. (1-1, Prága, vb).

A magyar drukkerek varázslatos hangulatot teremtettek a csarnokban, mindenhol piros-fehér-zöld zászlókat lehetett látni. A kanadaiak - akiknek összkeresete 68,1 millió dollár egy évben - nagy lendülettel kezdtek, ráadásul Horváthot már az első percben kiállították. Az első gólra hat percet kellett várni, ekkor egy távoli lövésbe a 2004-es Stanley Kupa-győztes, alapszakasz-MVP, Martin St. Louis tette bele az ütőjét. Ezt követően Weber volt eredményes távolról Vas Márton kiállítása közben, majd Roy egy kapu mögül visszatett korongot lőtt be. Tizenhárom másodperccel később Neal mattolta a magyar hálóőrt. A négygólos különbség ellenére "Szép volt fiúk, szép volt fiúk" buzdítás mellett vonulhattak öltözőbe a Cortina-legények.

A második harmad elején emberelőnybe került a magyar válogatott: Upshall csúnyán beleszállt Benkbe, amiért a kanadai csapat ötperces büntetést, ő pedig végleges kiállítást kapott. Az Alba Volán fiatal játékosa rosszabbul járt, ugyanis kulcscsonttörést szenvedett. Emberhátrányban meglódultak a kanadaiak, Palkovics csak szabálytalankodni tudott, ő is kiült. Négy a négy ellen Ladányi egy fantasztikus csel után tudott lőni, de Mason hárított. 



Holeczy Roger (22) és Mike Fisher küzdelme a korongért   Fotó: Koszticsák Szilárd

A 28. percben ismét St. Louis volt eredményes kapásból, majd Weber újfent távolról köszönt be. Szupert ekkor Hetényi váltotta a kapuban. A fiatal hálóőr több bravúrt is bemutatott, a szünetig már nem változott az eredmény.

A záróharmad fantasztikus kanadai góllal indult: Horcoff iramodott meg a jobb oldalon, középre adását Fisher lőtte a kapuba. A 45. percben St. Louis mesterhármast ért el, miután a Hetényiről kipattanó korongot közvetlen közelről a kapuba kotorta. A közönség, mintegy négyezer magyarral, ugyanakkor hálás volt, hullámzásba, ugrálásba kezdett, Ocskay Gáborra emlékezett és a csapatot éltette. Az 51. percben Spezza lőtt gólt, ám a publikum továbbra is csak ünnepelt, zengett a "Szép volt fiúk". 9-0 lett a vége. A mérkőzés végén ismét elénekelték a magyar himnuszt a szurkolók.

A magyarok akkor juthatnak be a középdöntőbe, ha kedden a rendes játékidőben legyőzik a fehéroroszokat.
    
korábban:
Fehéroroszország-Szlovákia 2-1 - szétlövéssel

A csoport állása: 1. Kanada 6 pont, 2. Szlovákia 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. MAGYARORSZÁG 0

A csoport további programja:
április 28., kedd: MAGYARORSZÁG-Fehéroroszország 16:15 ó., Kanada-Szlovákia 20:15 ó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!