Jelentősen drágulnak az üzemanyagok, jövőre benzinárcsúcs

Az olaj világpiaci árának drágulása és a jövedéki adó januári emelése miatt szerdától és péntektől is drágábban tankolhatunk. A benzin literje három nap alatt 20 forinttal kerül többe. Hol a spórolhatunk a legtöbbet Szombathelyen?

MTI

Emeli bruttó 6 forinttal a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Ez azt jelenti, hogy januárban történelmi csúcsra emelkedik a benzin ára.

A Mol egy hete csak a gázolaj árát emelte, akkor is 4 forinttal. A gázolaj átlagára a mostani változással 286 forint, a benziné pedig 306 forint lesz.

Az autósok 10-30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Az emelést piaci folyamatokkal magyarázzák az elemzők.

Január elsején további áremelkedés lesz a jövedéki adó szabályainak változása miatt, az MTI számítása szerint a benzin mintegy 14 forinttal, a gázolaj 9 forinttal kerül majd többe. Így január elsején a benzin ára történelmi csúcsra jut, elérheti a 320 forintot, míg eddigi legmagasabb ára a 2008 júniusi 317 forint volt.

Egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, januártól 120 forint lesz, a gázolajéban most 90,5 forint, ami 97,35 forintra emelkedik.

A holtankoljak.hu portál szerint Szombathelyen jelenleg a Lovas utcai magánbenzinkútnál lehet a legolcsóbban hozzájutni a 95-ös benzinhez, literje 287 forintba kerül. Második helyen a Metro kútja, ott 289,2 Ft/l, míg harmadik helyen a Vízöntő utcai magánkút áll 292 Ft/l-es árral.

Gázolajárakban ugyanez a felállás: 276 Ft/l, 278,4 Ft/l, illetve 284 Ft/l-es áron kapható üzemanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!