Kútházat alakítottak át kápolnának az arborétumban

Szeleste - Összeköti az eget és a földet az a kicsi kápolna, amely kútházból lényegült át szakrális hellyé. Egy asszonynak köszönhetően, aki ily módon mond hálát az életéért.

Simon Erzsébet

Hatalmas ősfák árnyékában, védelmében tör az ég felé az arborétum új kápolnája. Szombaton szentelte föl Munkás Szent József tiszteletére a szabadtéri szentmisét celebráló  Rátkai László esperes,  Rátkai Imre  és Inzsöl Richárd  plébános. 

Nem szokványos a kicsi alapterületű,  impozáns tornyú épület története. Az arborétumban álló kastélyszállót néhány éve vette bérbe  Halász Ferenc a testvérével, Kulcsár Sándorné Zsuzsával. Amikor az asszony Zalaegerszegről odakerült, az első séta alkalmával fölfedezte a kastélyépülettől néhány lépésnyire az aprócska házikót. Azt hitte, kápolna, ám a helybeliek fölvilágosították: kútház az, amit még a Szelestey grófok építtettek. Azonban Zsuzsa asszony lelki szemei előtt továbbra is kápolnaként jelent meg, de kellett pár év, míg bekopogtatott a polgármesterhez. Noha a kastély egy magánszemély tulajdona, az arborétum, s benne a kútház a helyi önkormányzaté. 



A testület nem zárkózott el Zsuzsa kérése elől: felajánlották hasznosításra a kicsinyke épületet. De miért is látta a hölgy első pillantásra kápolnának a kútházat? Zsuzsa három olyan súlyos betegséget győzött le, amelyek alkalmasint külön-külön is halállal végződhetnek. Bár ezek átvészelését nagyban segítette az orvosa, annak hite, Zsuzsa tudta: valaki más döntött arról, hogy ő továbbra is élhessen. 

Hálát is adott az Úrnak, de úgy gondolta, ennyi kevés. Hiszi, hogy nem véletlenül botlott a kútházba; az szinte kínálta magát: legyen ez a hely az, ami másokat is a hit felismeréséhez segíthet. Zsuzsának aztán keresnie sem kellett az önzetlen támogatókat, jöttek maguktól. 

Az építész-tervező, a szobrász, szállóvendégek, s természetesen a családtagok, barátok. Mind-mind hozzájárultak valamivel a fatornyos kis kápolna létrejöttéhez. Amelynek az ajtaja napközben ezentúl mindig nyitva lesz: bárki beléphet, elcsendesedhet, és feltöltődhet ott. 



A fatornyos kis kápolna ajtaja napközben mindig nyitva áll, bárki beléphet  feltöltődni  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!