Megtépte a polgármestert, mert állítólag beszólt neki

Sárvár, Kemenesmagasi - A polgármester 2006-os megválasztása óta mindennapossá váltak a - névtelen lakossági bejelentés nyomán indult - hatósági ellenőrzések annál a kemenesmagasi mezőgazdasági vállalkozónál, aki tavaly megtépte a falu elöljáróját. A vádlott szerint a polgármester beszólt neki. A településvezető ezt tagadja.

Angyal László

A vádlottak padján éppen elfért a  férj, a feleség és a nagymama. A kemenesmagasi család azért került a bíróság elé, mert tavaly októberben bántalmazták (az asszonyok szóval, de a férj tettleg is) a falu polgármesterét.

A vádlott, Zsoldos Tibor egy percig nem vitatta, hogy azon szerdai napon megtámadta Kovács Károlyt, a falu elöljáróját. Azt is elismerte, hogy több mint ötvenezer forintos kárt okozott azzal, hogy letépte a polgármester ingpulóverének egy darabját, leszakította az órája csatját és a szemüvegét is összetörte. Ahhoz sem férhet kétség, hogy mindeközben nem éppen szalonképes kifejezésekkel illette falubelijét. Azt viszont nem ismerte be, hogy négyszer ütötte volna meg az elöljárót. 

A vádlott előadásának azonban nem ez volt a leglényegesebb momentuma, hanem az: miért kelt ki magából és szó szerint ugrott neki a falu polgármesterének, amikor megpillantotta a művelődési ház a polgármesteri hivatal között sétáló elöljárót. 

Az előzmények megértéséhez érdemes felidézni a vádlott védőjének, dr. Turcsán Gábornak helyzetelemzését.

„Adva van egy csendes, rendes, büntetlen előéletű, 41 éves mezőgazdasági vállalkozó, aki hajnalban kel, mert negyven tehenet lát el. Tizenöt hektáron gazdálkodik, kampánymunka idején embereknek ad munkát, szóval nincs könnyű sorsa. Tizenkét éve él Kemenesmagasiban, s egészen 2006-ig nincs gondja a hatóságokkal, majd amikor megválasztják a falu élére az új polgármestert, névtelen lakossági bejelentés nyomán sorra kapja az ellenőrzéseket. Mindenfélét: teljes adóellenőrzést, a növény és talajvédelmi hatóság emberei is többször megjelennek, a munkaügyi felügyelőség ellenőrei, és még a tűzoltók is vizsgálódnak. Ugyan egyedül az építéshatóság talál kifogásolni valót, de nem szűnnek a razziák.”

Elkövetkezett tavaly októbere, amikor a munkaügyi ellenőr egy listával a kezében kopogtatott be Zsoldosékhoz, a névsor azonban kevés volt a szabálytalanság megállapításhoz, mivel az azon szereplő embereket legálisan, idénymunkára alkalmazta a vádlott. Másnap ugyancsak megjelentek a munkaügyi felügyelők, majd miután „üres kézzel” távoztak, Zsoldosék elmentek Kemenesszentpéterre vetni. Az út melletti táblán dolgoztak, amikor elmondása szerint látta arra elhaladni a polgármester autóját, s rá tíz percre megjelentek a szántón a munkaügyi felügyelők, akiket Tokorcsról fordított vissza, és irányított hozzájuk egy bejelentő. 

Másnap a faluban megpillantotta a polgármestert a vádlott, kiszállt a kocsijából, és állítása szerint egészen addig nyugodt maradt, amíg az elöljáró flegmán nem szólt oda neki: „No, mi van, megtaláltak benneteket, pajti!”

A tárgyaláson meghallgatták Kovács Károlyt is, aki tagadta, hogy ilyet mondott volna. A polgármester állítja: meg se szólalt. S arra sem emlékezett, járt-e annak idején Kemenesszentpéter a határában.

Utóbb ennek nincs jelentősége, hiszen a vádlott szitkozódva támadt az elöljáróra, aki a hivatalba próbált bemenekülni. Eközben érte őt a vádlott több ütése, és szakadt el az ruhája, amiből kiesett és eltörött a szemüvege. A polgármesteri hivatal volt a csetepaté végállomása, ahol egy váróhelyiségbe zárták a tomboló vádlottat.

A később a helyszínre érkező felesége és anyósa becsületsértő kijelentésekkel illette a polgármestert, aki akkor már a kiérkező rendőrök védelmében talált menedéket.

Dr. Fonyódi Lajos, a Sárvári Városi Bíróság bírája hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt 120 ezer forint pénzbüntetetést szabott ki Zsoldos Tiborra, becsületsértés miatt a feleséget próbára bocsátotta, az anyós pedig megrovást kapott. Az ítélet jogerős. 

Ám félő, a büntetéssel Kemenesmagasiban nem nyugodtak meg a kedélyek. A polgármester -  aki szerint sokáig jó viszonyban voltak, olyannyira, hogy egyszer 50 mázsa lucernát adott oda ingyen - a vádlott védőjének kérdésére (meg tud-e bocsátani?) nem akart felelni, és a kártérítés címén kapott 55 ezer forintot is visszaküldte Zsoldoséknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!