Megyei való világ: 13 milliárd helyett 220 millió

A 2011-es 13 milliárd helyett jövőre alig 220 millió forint lesz a megyei önkormányzat büdzséje. Ebből csak 185 millió a közgyűlés tagjainak tiszteletdíjára, költségtérítésére megy el. A pénzt az állam adja, de így sem lesz elég.

Erős D. Zoltán

Az idei csaknem 13 milliárd forinttal szemben, az intézmények átadása miatt jövőre csak 220 millió forintból gazdálkodhat a Vas Megyei Önkormányzat.

A költségvetési koncepciót - a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény alapján - november 15. helyett december 31-ig kellett elfogadnia a közgyűlésnek. Ennek az volt az oka, hogy november közepéig a költségvetési törvényjavaslat nem tartalmazott konkrét információkat a megyék jövő évi állami támogatásról. Akkor mindössze annyi volt ismert, hogy 2012-ben a megyék nem részesednek már az illetékbevételekből.

Az új szabályozás szerint a megyei közgyűlés és hivatala működésének alapját csak és kizárólag állami támogatás képezi. Az előzetes információik szerint Vas megye esetében ez a támogatás várhatóan 215 millió forint lesz. Ehhez jövőre csak egyetlen saját bevétel adódik, a lakástámogatási alap terhére nyújtott kamatmentes kölcsönök részletbefizetéseiből származó, várhatóan 4 millió forint.
 
A közgyűlés és hivatala tervezhető személyi kiadásánál az idei negyvenöt helyett huszonnyolc tisztségviselő, illetve alkalmazott köztisztviselői törvény szerint járó személyi juttatásait vették figyelembe. Kovács Ferenc megyei elnök tájékoztatása szerint tizenhét hivatali dolgozót átvesz a megyei kormányhivatal, illetve az intézményfenntartó központ.        

Változatlan összegben tervezték a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, költségtérítését. Ezek összesen mintegy 185 millió forintot tesznek ki. A megyei közgyűlés és hivatala dologi kiadásai - a takarékosság követelményt is érvényesítve - minimálisan 50-55 millió forintra rúgnak majd jövőre. Az összes kiadások így mintegy 20-25 millió forinttal haladják meg a számításba vehetők bevételeket. Ehhez jön még a megyei pályázatokkal kapcsolatos mintegy 9 millió forintos önerő biztosítása.

A jelenleg ismert összegből jövőre a megyei önkormányzat és annak hivatala működése sem látszik biztosítottnak. Rádaásul a jelenlegi állás szerint a megyénél marad a Savaria Szimfonikus Zenekar, valamint a sportigazgatóság is. A bevételekből nem lesz fedezet ezeknél az intézményeknél a működésihez számításba vehető állami támogatások kiegészítésére. Tavaly e két intézmény, valamint a Mesebolt Bábszínház denntartói támogatása pedig  meghaladta a 183 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!