Mire feleszmélt, elbontották a pavilonját

A Vasi Múzeumfalunál elbontották a kiégett buszvárót, vele együtt a mellette lévő pavilont is. A pavilon tulajdonosát azonban nem értesítették a bontásról.

Nagy Ildikó

Volt egyszer egy használaton kívüli buszváró az Árpád és a Lajta utca sarkán. Ebbe a buszváróba télen beköltöztek a hajléktalanok. 

Március végén - nem tudni, miért - tűz keletkezett a váróban. A tüzet eloltották, a Szent György napi vásárra pedig kitakarították a helyiséget. Kis idő múlva pedig elbontották. Igen ám, de a buszváró mögött állt egy pavilon, amit szintén sok-sok éve nem használtak már. A pavilont az 1980-as évek elején Kocsis József, akkor még Szombathelyen, ma már Táplánszentkereszten élő vállalkozó építtette. Annak rendje és módja szerint fizette a közerülethasználati díjat. Az idén márciusban egy összegben utalta el a polgármesteri hivatalba a 84 ezer 600 forint összeget. Mivel már nem lakik Szombathelyen, a pavilont pedig nem használja, a fiát kérte meg, hogy nézzen rá néha az egykori üzlethelyiségre. A fia azonban májusban csak a hűlt helyét találta a pavilonnak.

Azt ugyanis a SZOVA Zrt. - hivatali utasításra - a buszváróval együtt elbontotta. Kocsis József sérelmezi, hogy a bontásról nem értesítették. Annál inkább, mert tervei voltak a pavilonnal: a fém- és üvegszerkezeteket egy üvegház építéséhez akarta felhasználni. Ennek ellenére a  közterület használatbavételi engedélyben szereplő kötelezettségeinek eleget tett: a bontás után ott maradt beton alapot feltörette, elszállíttatta, a területet pedig füvesítette. A pavilon balesetveszélyes voltára hivatkozó polgármesteri hivatallal azonban nehezen ment az alku: a közterülethasználati díj időarányos részét visszakapta ugyan, de a pavilonért járó kártérítés összegében nem tudtak megegyezni.

Kocsis József 1 millió 444 ezer forintot kért az elbontott pavilonért, a hivatal viszont csak 75 ezer forintot ajánlott. Egyezség híján a tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen, a feljelentést azonban  bűncselekmény hiányában  elutasították.

Szerettük volna megkérdezni az ügy részleteiről a polgármesteri hivatal iletékesét, de a nyilatkozatra jogosult osztályvezető szabadságon van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!