Mit tenne, ha megválasztanák? - Árvai, Hende, Kohut, Nemény (2-es választókerület)

Április 11-én országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A vasi 2-es egyéni választókerületben négy jelölt - dr. Árvai Roland, dr. Hende Csaba, Kohut Győző Viktor és dr. Nemény András - indul. Őket kérdeztük terveikről.

Vas Népe

Dr. Árvai Roland  a Jobbik Magyaroszágért Mozgalom országgyűlési képviselőjelölte. Egyéni ügyvédként Szombathelyen és Vas megyében praktizál.

Dr. Hende Csaba a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, jogász, az Országgyűlés jegyzője, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnöke.

Kohuth Győző Viktor a Civil Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje, tavaly került kapcsolatba a civil szervezettel. Diszpécserként dolgozik a Vasivíz Zrt-nél.

Dr. Nemény András MSZP-s országgyűlési kéviselő-jelölt, a Vas Megyei MSZP elnöke, a szombathelyi közgyűlés szocialista  frakciójának a vezetője. Vállalkozó.

Szombathelyre nem vezet gyorsforgalmi út, a 86-os út balesetveszélyes. Miként orvosolná ezt a problémát? 

Dr. Á. R.: - A 86-os gyorsforgalmi út építését fel kell gyorsítani. A kivitelezésre a pénzügyi forrás állítólag megvan  - ezt hallhattuk sikerpropagandaként folyamatosan -  , de  annak építése mégsem halad a megfelelő ütemben. A régi 86-os útburkolatát addig is ki kell javítani, mert az jelenleg különösen balesetveszélyes. A XXI. században az nem megoldás, hogy az útburkolat javítása helyett egy ilyen jelentőségű útra lakott területen kívül esetenként 50-es, illetve 30-as sebességkorlátozó táblákat helyeznek ki.

Dr. H. Cs.:
- Elfogadhatatlan a gyorsforgalmi út hiánya, városunk és vidéke behozhatatlan hátrányba kerül  a munkahelyteremtő beruházásokért folyó versenyben. Tűrhetetlen az út mellett élők egészségében és épületeiben keletkező kár.  Elfogadhatatlan, hogy  a kormány és helyi képviselői átverték az embereket, azt ígérték:  2010-ig Győrig négysávon autózunk. Az új 86-os utat 2014-ig meg kell, meg lehet és meg fogjuk építeni. Erről tárgyaltam többek között Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval, Varga Mihállyal, akik megértették érveimet.

K. Gy. V.: - Mivel a 86-os főút az északi államok és a koperi kikötő közötti közlekedőfolyosó egyik útvonala az átmenő nagy kamionforgalom miatt sürgető feladat a térségünkön áthaladó szakaszán a burkolatmegerősítési munkák elvégzése, a településeket elkerülő nyomvonal egyidejű megépítésével. Középtávon szeretném elérni a főútvonal autóúttá bővítését. Fontosnak tartom a 8-as főút vasi szakasza fejlesztésének mielőbbi folytatását, illetve az  M9-es  autópálya tervezési munkáinak a felgyorsítását.

Dr. N. A.: - A kétszer kétsávos M86-os jelű gyorsforgalmi főút előkészületi munkái a teljes szakaszon befejeződtek. Több helyen (például Szelestét és Enese községet elkerülő utak esetében) már folyik az építkezés, és van olyan útszakasz - a Vátot lekerülő szakasz - ami átadásra került. A folyamat visszafordíthatatlan, hamarosan eljön az az idő, amikor biztonságosan eljuthatunk autóval Budapestre. A közlekedés további javulását eredményezheti a kamionok vasúton történő szállítási feltételeinek megteremtése.

- Vas megyében és Szombathelyen zártak be a gyárak. Milyen munkahelyteremtő javaslatai vannak?

Dr. Á. R.: - Az államnak csak közvetett eszközei vannak erre egy piacgazdaságban. Meggyőződésem: a 86-os gyorsforgalmi út elkészültével a cégek szívesebben települnek le a városban. Az élőmunka adó- és járulékterheinek  valódi csökkentésével, az állam által a munkáltatókra hárított túlzott kockázatok enyhítésével ösztönözhető a foglalkoztatás. Tapasztaltam: egy osztrák nagyvállalat azért visszakozott vasi üzem megnyitásától, mert elfogadhatatlannak tartotta az osztrák szabályokhoz képest  túlzott munkáltatói kockázatot. 

Dr. H. CS.: - Legfontosabb az új kormány megválasztása, amely 1 millió új munkahely létrehozását tervezi 10 év alatt. Ahhoz, hogy az új gazdaságpolitika hozadékából mi is részesedhessünk, folytatnunk kell az infrastruktura fejlesztését. A közlekedés fejlesztését, mert ezzel tudunk befektetőket vonzani a térségbe. Elengedhetetlen az emberi erőforrás fejlesztése: meg kell újítani szakképzési rendszerünket, a helyi felsőoktatást azért, hogy kellő számú,  jól képzett szakmunkás és diplomás szakember fogadja az új vállalkozásokat.

K. Gy: V.: - Az "ideiglenesen Szombathelyen tartózkodó" multinacionális cégek példájából okulva főként a helyi nyersanyagokat termelő és feldolgozó hazai kis- és középvállalkozások telepítését ösztönözném, elsősorban a kiváló mezőgazdasági adottságunkat kihasználó biomassza termelőket és feldolgozókat. De támogatnám a modern technológiát alkalmazó, hosszú távú munkahelyteremtő programmal érkező külföldi befektetőket is, például a leendő váti repülőtér előnyeit kihasználó termelő és szolgáltató cégek térségünkbe telepedését.

Dr. N. A.: - A kormányzati és a városi intézkedések hatására a válság ellenére is több száz munkahelyet sikerült  megmentenünk. A 4+1 nap program eredményeként  - melynek keretében a kormány plusz egy nap kifizetését vállalta - megmaradhatott a BPW-ben és az Epcos-ban dolgozók munkahelye. Szombathely készen áll a válság utáni életre. A térség legnagyobb egybefüggő ipari területével rendelkezünk, mely lehetőséget ad arra, hogy több ezer új munkahely létesüljön a váti reptér megépítését követően.

- Szombathelyen egyre kevesebb az osztrák turista. Miként lendítené fel a határmenti idegenforgalmat?

Dr. Á. R.: - Be kell látnunk, hogy az osztrák turisták az olcsó, jó minőségű szolgáltatásokért jönnek hozzánk. A legkézenfekvőbb a különböző szolgáltatások társítása lenne, hogy egy helyen tudjon a turista kikapcsolódni, jókat enni, és szükség esetén az egészségét is ápolni. Itt is fontos természetesen a közlekedési infrastruktúra, azon belül a kerékpárutak fejlesztése és az osztrák kerékpárutakkal történő összekapcsolása is. A vasi képviselők feladta ebben a körben a megfelelő és elérhető pályázatok kiírásának a támogatása.

Dr. H. Cs.: - A kiskereskedelmi árak kiegyenlítődése miatt megszűnt osztrák bevásárlóturizmus visszaállítására nincs  esély. A pihenni, kulturális értékeket látni vágyó osztrákok sajnos hazánk helyett más tájakat részesítenek előnyben. Jobb turisztikai propagandával, nagyrendezvényeink  megfelelő hirdetésével,kulturális értékeink bemutatásával, fürdőink,  sporteseményeink reklámozásával szerintem előbbre juthatnánk. A Pinka-völgy érintetlen szépsége, a fejlesztendő kerékpáros és lovasturizmus új, kiaknázandó lehetőségek.

K. Gy. V.: - Tekintettel a térség jelentős termálvíz készletére, s nemzeti valutánk gyengeségének turizmusunkat befolyásoló kedvező hatásaira, elsősorban a wellnes- és gyógyturizmus vonzerejének fejlesztésében látok lehetőséget. Fontosnak tartom kultúránk nemzeti jellegének erősítését. Támogatnám olyan, a határon túl élő magyar nemzetiségi kisebbséggel közös kulturális projektek megrendezését, melyeknek turizmusserkentő hatása lehetne. Nagy figyelmet szentelnék a Falumúzeum hétvégi és a Savaria Karnevál rendezvénysorozatának propagálására.

Dr. N. A.:
- A szomszédos Ausztriából, különösen annak Burgenland tartományából nemsokára már kerékpárral is jöhetnek a látogatók, de célunk nem csak az osztrák turisták számának növelése. Sokkal inkább azt szeretnénk, ha  városunkba érkező magyarok és külföldiek egyaránt vonzó programokat találjanak. Ezért a Savaria Karnevál, a színház, a fő téri koncertek és táncrendezvények, a sportesemények nyújtotta kínálatot további rendezvényekkel kívánjuk bővíteni (például Mediawave fesztivál, Iseum megnyitása).

- Hogyan erősítené Szombathely regionális egészségügyi centrum szerepét? Miként  fejlesztené a megyei  kórházat? 
 
Dr. Á. R.: - Az  egészségügyi rendszerben sok pénz van, de az - mint a lyukas lábosból a víz - , elfolyik. Az első lépés a lábos  megfoltozása: betegenként egyéni gyógyszerkiadás bevezetése, a szigorú ellenőrzés a fenntartó részére, az intézményvezető anyagi felelősségének erősítése. A kórház számára lehetővé kell tenni  saját bevételek képzését, hogy a minden biztosított számára járó színvonalas alapellátás mellett annak, aki fizet érte,  többletszolgáltatást nyújthasson. A keletkező források így a szükséges fejlesztésre fordíthatók.

Dr. H. Cs.: - A kórház és a megye vezetői sokat tettek a kórház fejlesztéséért, ezért  köszönet illeti őket. Számos új gép, gyógyító eszköz beszerzésére került sor. Örülök, hogy a napokban közel 100 millió forint külön cafeteria-juttatást kapnak a kórházi dolgozók. A kormány tönkretette az egészségügyet. Ha mi alakíthatunk kormányt, biztosítani fogjuk a kórházak, a rendelők normális működéséhez szükséges feltételeket. A jó szakembereket megtartjuk, a korábban távozottakat visszacsábítjuk, a fiatal orvosainkat nem engedjük el külföldre.
 
K. Gy. V.: - Programunk szerint az egészség megőrzésének és a hatékony ellátásnak előfeltétele az ésszerű megelőzés, mely megfelelő szűrőprogram beindításával elérhető. Ennek a Markusovszky kórházra vonatkoztatott előfeltétele egyrészt a korszerű technikai háttér megteremtése, ehhez az állami szféra egyéb részeinek deregulációs megtakarításaiból jelentős forrásátcsoportosításra lenne szükség, másrészt a szellemi kapacitás megléte, ez az eltávozott szakemberek megfelelő pótlásával, az intézmény vonzóvá tételével lenne biztosítható.

Dr. N. A.: - Nehéz regionális egészségügyi centrumról beszélni úgy, hogy Szombathely az egyetlen megyeszékhely, ahol hivatalosan nincs kórház. Azzal, hogy a Fidesz Szentgotthárdra helyezte át a kórház székhelyét, nagyban gátolta azt a törekvésünket, hogy Szombathelynek centrumszerepet, ezáltal a szombathelyieknek minél színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosítsunk. Bár eddigi együttműködési javaslataink elutasításra kerültek, nem adjuk fel, hiszen előre lépni ebben a kérdésben is csak összefogással lehet.

- Négy évre szól a képviselők megbizatása. A ciklus alatt miként tartaná a kapcsolatot a választópolgárokkal?

Dr. Á. R.: - Minden lakossági fórumon ígéretet tettem a megjelent választópolgároknak arra, hogy megválasztásom esetén a ciklus alatt évente legalább egyszer a választókerületemhez tartozó minden településre ellátogatok, amit mindenhol elismerően nyugtáztak. Ezt az ígéretemet itt is megerősítem. Természetesen a rendszeres fogadóórák is segítik a folyamatos kapcsolattartást, de nem tervezem megszüntetni az ügyvédi tevékenységemet sem, így az ügyvédi irodámban is elérhető maradok a választópolgárok számára.

Dr. H. Cs.: - A jövőben is rendszeres fogadóórákon fogok módot teremteni a személyes találkozásra minden választópolgárral. Miként eddig, a jövőben is minden levélre válaszolok, mindenkit visszahívok és mindenkit fogadok, továbbá részt veszek a  helyi rendezvényeken Legjobb tudomásom szerint még soha nem fordult elő, hogy valaki beszélni akart volna velem, és nem tudott. Szeretném ezt a helyzetet fenntartani. A kapcsolattartásban nagy segítséget ad saját honlapom, amelynek címe: www. hendecsaba.hu.

K. Gy. V.: -
Kulturális, sport- és vallási rendezvények állandó résztvevőjeként már jelenleg is gyakran találkozom választókörzetünk lakosságával. A kapcsolataim nagy segítséget jelentettek a megfelelő számú ajánlószelvény összegyűjtéséhez. Úgy gondolom, hogy a választópolgárok segítségével az Országgyűlésbe jutott képviselő a választópolgárnak tartozik felelőséggel, az ő érdekeinek képviseletét látja el, amit csak gyakori, személyes találkozásokon keresztül képes megtenni. Én ezeket mérlegelve vállaltam el a képviselőjelötséget.

Dr. N. A.: - Egy képviselőnek együtt kell élnie az őket megválasztó állampolgárokkal. Én megválasztásom esetén továbbra is Szombathelyt, és nem Budapestet fogom otthonomnak tekinteni, és nem csak a választások előtt fogom meglátogatni a választókerületemben található településeket. Rendszeresen tartok majd fogadóórákat. Terveim szerint valamennyi településen lesz egy-egy kapcsolattartó személy, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a fogadóóráim közötti időben tájékoztatnak a problémákról.
 
- Mit tenne a kistelepülésen élők érdekében? A választókerületben lévő falvak felvirágoztatása hogyan érhető el?

Dr. Á. R.: - A választókerületemben az elmúlt hónapokban megtartott fórumokon a választókkal, az egyes települések polgármestereivel folytatott beszélgetések során az derült ki számomra, hogy az egész választókerületre irányadó munkahelyteremtés mellett, a tömegközlekedés fejlesztésének, továbbá a közösségi házak építéséhez, fenntartásához, valamint minden egyéb településfejlesztéshez valódi, elérhető pályázati lehetőségeknek a támogatásával tudok a leginkább hozzájárulni a falvak felvirágoztatásához.

Dr. H. Cs.: - A rossz kormányzás, a világgazdasági válság együttes hatásai a kistelepüléseken különösen katasztrofálisak. A munkahelyteremtés a felvirágoztatás kulcsa és lehetősége. Gondoskodnunk kell arról, hogy a falun élők is hozzájussanak a jó minőségű oktatási és egészségügyi alapellátáshoz, fejlődjön a közlekedés, a   közszolgáltatások. Ahol még hiányzik a ciklus végéig ki kell építeni a csatornázást. A jáki mellett több falusi iskola felújítása is megoldandó. A jáki templom félbeszakadt renoválását be kell fejezni.

K. Gy. V.: - Kistelepülés lakójaként naponta azonosulok az ott élő emberek gondjaival, problémáival. Legfontosabbnak érzem a falu népességmegtartó erejének fenntartását, amihez támogatom a helyi óvodák és kisiskolák megtartását, mert ezek a gyermek szülőfalujához való későbbi kötődésének is biztosítékai. Meg kell teremtenünk a falvakban élő gazdák megélhetéséhez szükséges helyi földbirtok védelmét, s az itt termelt élelmiszerek közvetlen értékesítésének, esetleg további feldolgozásának lehetőségét.

Dr. N. A.: - A kistelepüléseknek saját maguknak kell kitalálniuk a fejlődésük irányát, akár úgy, hogy a közös jót szem előtt tartva együtt fogalmazzák meg igényeiket. Sok jó példa van ilyen együttműködésre már most is. Legyen szó iskolába vagy munkahelyre járásról, csatornázásról, útfelújításról, a politikusnak a dolga az, hogy tájékoztasson a lehetőségekről, majd segítse azok megvalósulását. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként eddig is eszerint igyekeztem végezni munkámat.
 
A Vas megyei  2. számú országgyűlési egyéni választókerülethez tartozó települések:

Balogunyom, Csempeszkopács, Egyházasrádóc, Gyanógeregye, Harasztifalu, Ják, Kenézv, Kisunyom, Megyehíd, Nagykölked, Nárai, Nemeskolta, Nemesrempehollós, Pecöl, Püspökmolnári, Rábahídvég, Rábatöttös, Rádóckölked, Rum, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sorokpolány, Szentpéterfa, Szombathely (27 szavazókör), Tanakajd, Táplánszentkereszt, Vasszécseny, Zsennye.

A Vas megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben akárcsak most, négy éve is négy jelölt volt:

A most is induló dr. Hende Csaba  mellett akkor még Gaál Angelika (MSZP-SZDSZ), Böröcz Miklós (MDF), valamint  dr. Kunhegyi József (Független Kisgazdapárt) jelöltje szerzett jogot az országgyűlési választásokon való indulásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!