Németh Judit Tina Turnert énekel és Tankcsapdát hallgat

Budapest, Vörösberény, Szombathely, de főleg Szombathely: e tengely mentén telnek a mindennapjai Németh Juditnak. A Weöres Sándor Színház színésznője a nyolcason közlekedik, autójában hol Cecilia Bartolit, hol Tankcsapdát hallgat.

Nagy Ildikó

- Zeneileg mindenevő vagyok, mondja kávézás közben, majd elárulja: fiús anyukaként a Szigeten is láthatjuk őt, mondjuk épp Tankcsapda koncerten.

Igen, a zene... A vörösberényi kántortanító unokájaként szinte egyértelmű volt, hogy ő is zenei pályára lép. Édesanyja hegedült, a nagybátyja bőgőn játszott, ő pedig zongorázott és énekelt. A veszprémi ének-zenei általánosból majdnem Szombathelyre került: felvették a zeneművészetibe, zongora szakra. És Székesfehérvárra is: ének szakra. Ő pedig az utóbbit választotta.

Zeneakadémiára készült, karvezető szeretett volna lenni, mondja, a mai napig bánja, hogy ez kimaradt az életéből.

Érdekes, hogy a színészet felé is a zene sodorta. Felkérték, hogy egy veszprémi Kodály hangverseny előtt mondjon el egy verset. Aztán Illyés Gyula Bevezetés egy Kodály hangversenyhez című költeménye őt is bevezette egy másik varázslatos világba.

Színművészeti, majd egyenesen Kaposvár, a legendás társulat...
 
- Kaposváron a szemünk előtt nőtt fel egy nemzedék, amely életének fontos része lett a színház. Ezt érzem most itt, Szombathelyen is - meséli csillogó szemmel.

Imádja a várost, a szombathelyi embereket, a kis boltot, ahol vásárol, és tulajdonképpen mindent.
 
- A Savaria Karnevál idején költöztem a városba. Nem akartam elhinni, amit láttam: komoly, meglett emberek, diplomatatáskával a kezükben, tógában ballagtak a munkahelyükre. És a varázslat azóta is tart - teszi hozzá.
 
- Ez a város megnyugtat, és bizony nevel is: néha azon kapom magam, hogy pesti tempóban, türelmetlenül, morgolódva ülök az autóban, aztán meglátom a körülöttem lévő embereket, és megnyugszom. Vagy mondok egy másik példát: amikor az egyik szolgáltató ügyfélszolgálatán finoman megjegyeztem az ügyintézőnek, hogy szerintem túl sokáig foglalkozott az előttem lévő ügyféllel, ő rám mosolygott, és megkérdezte, miben segíthet sorolja a szombathelyi terápia pillanatképeit.
 
Németh Judit bevallja: bár nem volt kérdés számára, hogy Jordán Tamás hívó szavára részese legyen-e egy színházalapításnak, azért nagy dilemmát okozott számára, hogy mi lesz a családjával. Nagyfia, a 21 éves Balázs joghallgató az ELTE-n, ő már a maga útját járja. A 13 éves Ágostonnak azonban nehezebb volt elmagyarázni, miért olyan fontos az anyukájának ez a szombathelyi színházcsinálás. Ágoston a Fazekas gimnázumba jár, szülei nem akarták kiszakítani a megszokott környezetből, így Judit egyedül költözött Szombathelyre. Persze, amint tud, autóba ül, és irány Budapest. Ilyenkor útba ejti Vörösberényt is, hogy meglátogassa egyedül élő édesapját.

Németh Judit mostanság gőzerővel készül a Függöny fel! jövő heti bemutatójára. A próbafolyamat a színészeket is alaposan próbára tette, hiszen új helyen, a megszokottnál mostohább körülmények között kell alkotniuk.

A színésznő közben budapesti munkáit sem hanyagolja: a Magyar Televízió hangjaként is sok feladata van, bár az anyagok egy részét Szombathelyről is elküldheti.

És persze ott a nagy szerelem: a zene. A Revüzió című produkcióban is szemmel láthatóan lubickoló és hangos sikert arató színésznő koncert(ek)re készül: az MTV Szabadság tér című zenekarában Tina Turner, Freddie Mercury és Demjén Ferenc számokat is énekel majd. A nagy álom pedig egy Piaf darab, ami más lesz, mint a többi. Amit feltétlenül meg akar csinálni, de amit semmikképpen nem akar elsietni.

Közben szólnak: mennie kell, kezdődik a próba.

- Honnan kezdünk? - kérdi Judit, és látni rajta, gondolatban már ott van a díszletek között.

Függöny fel! Bemutató jövő pénteken...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!