Őstermelői tevékenység

VN - Mi minősül mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek?

Vas Népe

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül: a saját gazdaságban történő növénytermesztés, ültetvénytelepítés és -gazdálkodás, állattenyésztés, termékfeldolgozás (ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik), egyes mezőgazdasági termékek (például toboz, gyógynövények) jogszabályba nem ütköző gyűjtése, ha az érintett terület felett rendelkezési jogot gyakorlónak legalább a szóbeli hozzájárulásával rendelkezik, saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények értékesítése, ha az ebből származó bevétel az évi 250 ezer forintot nem haladja meg, saját gazdaságban termelt szőlőből saját gazdaságban készített szőlőmust, szőlőbor értékesítése, ha ezeket a termékeket az adott évben 2 litert meghaladó kiszerelésben értékesíti és az értékesítésükből származó bevétel együttvéve az évi 7 millió forintot nem haladja meg.

Az őstermelői tevékenységek között kiemelt helyen szerepel a termékértékesítés. Ez történhet felvásárlóval kötött mezőgazdasági termékértékesítési szerződés keretében, kistermelői élelmiszer-előállító üzem létesítésével és az ott feldolgozott termékek piaci értékesítésével, valamint egyes termények vásári-piaci árusításával.

A vásári és piaci árusításnak is megvannak a szabályai. Az őstermelő kizárólag a következő saját gazdaságban előállított termékeket árusíthatja: zöldséget, gyümölcsöt, virágot, ha a kötelező növényvédelmi feladatok elvégzését permetezési naplóval igazolni tudja, nem hőkezelt savanyított termé-keket (pl. káposzta), mézet, saját tenyésztésű, nevelésű állattól származó tejet és tejterméket nyers állapotban, az állat-egészségügyi szabályzat szerinti hatósági állatorvosi igazolás birtokában, tulajdonában levő gazdaságában nevelt darabolás nélkül vágott baromfit, amennyiben azt a hatósági állatorvos fogyasztásra alkalmasnak minősítette és bélyegzővel megjelölte, jogszabály által előírt bélyegzővel ellátott tojást, sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát és olvasztott étkezési zsírt, ha a készítmény húsvizsgálaton átesett állatból származik és ezt a lakhelye szerint illetékes állatorvos igazolással tanúsítja.

A piaci, vásári árusítási tevékenység előtt az illetékes megyei MGSZH-tól írásbeli engedélyt kell kérnie. Az MGSZH a termelőt nyilvántartásba veszi. Az árusításhoz szükséges hatósági igazolás beszerzése, illetve a húsárú előzetes vizsgálatra történő bemutatása az őstermelő kötelessége. A rendszeresen piacon árusító őstermelőnek számla- (nyugta) adási kötelezettsége van, amelyhez adószámot kell igényelnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!