Öt és fél év börtön a drogfutárnak

Jánosháza, Győr - A szabolcsi férfi drogfutárnak állt, ám Vas megyében lekapcsolták őt a rendőrök, majd a megyei bíróság hét évet szabott ki rá, ami ellen a vádlott és védője is fellebbezett. A Győri Ítélőtábla öt és fél év börtönre mérsékelte a drogfutár büntetését.

Angyal László

A 30 éves nyírmadai  K. Tibor érettségizett, vagyonőri képzettséggel rendelkezik, de Észak-Magyarországon nem könnyű legálisan pénzt keresni: a fiatalember alkalmi munkákból élt. Ugyanakkor  az ukrán határ mellett nem nehéz a zavarosban halászni, a vádlott egyik kiruccanáskor,  2006-ban kötött ismeretséget egy utóbb kideríthetetlen azonosságú  ukrán személlyel. 

A megbízó kiléte titokban maradt, mintahogyan a magyar összekötőé, de tény: a futárüzlet megköttetett. K. Tibor 2007 őszén vállalta, hogy negyedmillió forintért Hollandiából hoz be kábítószert. Októberben Vásárosnaményben találkozott az ukrán megbízóval, akitől átvett 6 ezer 500 amerikai dollárt a drogra, illetve 800 eurót a felmerülő költségekre.

A vádlott október 20-án bérelt egy autót, Amszterdamba utazott, majd október 22-én egy szállodánál átvett 35 ezer 880 (!) darab, kábítószer hatású tablettát. Az anyagot a kocsiban, az anyósülés alá helyezte, majd visszaindult Magyarországra. Rábafüzesnél lépett be az ország területére, és egészen Jánosházáig haladt 8-as úton. Ott a rendőrök igazoltatták, és megtalálták nála a tablettákat. 

 A Vas Megyei Bíróság elé kábítószerrel való visszaélés kísérlete miatt került a vádlott. A szakértő megállapította: a tabletták tiszta hatóanyagtartama a jelentős mennyiség alsó határát másfélszer haladta meg. A megyei bíróság  K. Tibort 7 év fegyházzal sújtotta,  az ítélet ellen a vádlott és védője is fellebbezett. 

A Győri Ítélőtábla szerint nem dílerkedett a férfi, magatartását sokkal inkább a megszerez, tart, kivisz, behoz, átvisz tevékenység jellemezte, ami a Büntetőkönyvben (Btk.) külön bekezdés,  a drogfutárkodás tipikus esete. 

Mivel a Btk. szerint ez utóbbi enyhébb megítélés alá esik, mint a forgalmazás, ezért az ítélőtábla csökkentette a vádlott büntetését: a kiszabott hét évet 5 és félévnyi szabadságvesztésre mérsékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!