Pintér: a BM megerősíti a körzeti megbízotti rendszert

A Belügyminisztérium meg kívánja erősíteni a kistelepüléseken a körzeti megbízotti rendszert - közölte Pintér Sándor kedden az Országgyűlés önkormányzati bizottsága előtt.

MTI

A tárcavezető meghallgatásán elmondta, 1.542 településeken erősítik meg a körzeti megbízotti szolgálatot, továbbá 550 olyan településre fognak vezényelni körzeti megbízottat, ahol eddig nem volt iroda.
   
Pintér Sándor arról is szólt, felmerült, hogy a jövőben a rendőrség együttműködhetne a halőrökkel, vadőrökkel, mezőőrökkel, és más, az önkormányzatok alkalmazásában álló személyekkel, akik a rendőrségtől feladatokat tudnának átvállalni. Hozzátette, a minisztérium az önkormányzati közterület-felügyeletekre is számít a közrend és közbiztonság megerősítésében.
   
Pintér Sándor szeretné, ha az idei télen egyetlen hajléktalannak sem kellene az utcán töltenie az éjszakát. Elmondta: ehhez megfelelő számú helyet tudnak biztosítani az úgynevezett "túlélési pontokon". Azt hangoztatta: a hajéktalanproblémát elsősorban nem rendőri eszközökkel kívánják megoldani, hanem, ahogy eddig is, a karitatív szervezetek bevonásával.
   
A belügyminiszter egy kérdésre válaszolva bejelentette, a készenléti rendőrség munkatársai már megkezdték szolgálatukat, illetve nyári időszakban tartó járőrözésüket a Balatonnál. Ígéretet tett arra is, hogy, miként idén is, jövőre is támogatni fogják a balatoni vízimentő szolgálatot.
   
Pintér Sándor képviselői jelzésekre tájékoztatást kér arról, hogy a motoros jachtok és más hasonló vízi járművek megjelenése milyen problémákat okoz a Balatonnál, illetve, hogy a kérdés milyen intézkedéseket igényelhet.
   
A belügyminiszter az ülés végén külön kéréssel fordult az országgyűlési képviselőkhöz: azt kérte tőlük, hogy ne hagyjanak értékeket az autóikban, mert szinte nincs olyan nap, amikor ne kapna jelentést arról, hogy valamelyik képviselőnek feltörték a kocsiját és abból laptopot, telefont vagy más értéket vittek el.
   
Pintér Sándor összegző értékelése szerint az elmúlt esztendőt a Belügyminisztérium intenzív munkával töltötte, és reményei szerint erre a koronát az új önkormányzati törvény parlamenti elfogadása tudja majd feltenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!