PISA-felmérés 2009: ígéretes a javulás

A 2009-es PISA teszt eredményei szerint javult a magyar diákok szövegértése. Ebben feltehetően az olvasásfejlesztő médiaprogramoknak is szerepe van.

Magyar Lapkiadók Egyesülete

Érettségi tantárgy lett a Sajtó és Nyilvánosság, bevezetését az MLE is támogattaA 2000-ben készített felmérés lesújtó eredményeihez képest ígéretes javulást mutat a nemrég nyilvánosságra hozott PISA2009 teszt: a magyar diákok szövegértésben elérték az OECD-országok átlagát. A fejlődéshez minden bizonnyal hozzájárultak az elmúlt évek olyan középiskolai olvasásfejlesztő kezdeményezései, mint a Magyar Lapkiadók Egyesülete által indított HÍD, valamint a megyei kiadók által működtetett SÉTA és LADIK olvasásra nevelési programok.
 
Nemcsak a szövegértés összesített eredménye tekinthető biztatónak. A 2009-es PISA felmérés során kiderült, hogy az országban mintegy 40 százalékkal nőtt az újságolvasó diákok aránya, és szélesedett a köre azoknak a szövegeknek, amelyek iránt érdeklődnek a fiatalok. A PISA2009 összefoglaló jelentése arra is kitér, hogy nem feltétlenül az olvasással töltött órák száma, hanem annak rendszeressége járul hozzá a jobb teljesítményhez.
 
A Magyar Lapkiadók Egyesületének tagvállalatai joggal érezhetik tehát, hogy részük van a sikerben. Az MLE meggyőződése, hogy a sajtónak kiemelt szerepe van a szövegértési kompetencia fejlesztésén túl a kritikai szemléletmód erősítésében, a jelenismeret bővítésében és az állampolgári attitűd kialakításában. A 2005-ben középiskolások számára indított olvasásra nevelési programban több kiadó közreműködésével, politikai kiegyensúlyozottságra törekedve csaknem  50 féle lapból összeállított lapcsomagokat kapnak iskolai félévenként a tanulók. Több mint százezer diák vett részt eddig olvasásra nevelési órákon, a legutóbbi őszi félévben összesen 157 ezer 352 kiadvány került a fiatalokhoz. Az elmúlt évek során az MLE egy új tantárgy, a Sajtó és Nyilvánosság (közkedvelt nevén SANYI) kifejlesztéséhez is jelentős támogatást nyújtott. 2010-ben már érettségit is tehettek a fiatalok az új tárgyból. A 2011 február 28-án induló tavaszi olvasásra nevelési programban 11 ezer 615 diák vesz részt. Az iskolák 28 kiadó 51 féle kiadványából összeállított lapcsomagot kapnak.

A Pannon Lapok Társasága SÉTA programjának e héten megkezdődött tavaszi kurzusán nyolc Vas megyei középiskola 162 diákja vesz részt. A középiskolások április közepéig naponta kézbe vehetik a Vas Népét, és az írással is megpróbálkozhatnak. Az általuk írt cikkeket péntekenként közöljük lapunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!