Receptes könyvet írt a megyei közgyűlés elnöke

Kovács Ferenc megyei elnök "A kemencében énekelt a tűz" kemencés ételek című, új receptes könyvét mutatta be a megyeházán pénteken Alexa Károly, az Életünk főszerkesztője.

Merklin Tímea

- Mindig gond, hogy mit készítsünk karácsonyra, ebben a kis könyvben van néhány jó recept. Olyan témát talált a szerző, ami több, mint gasztronómiai esemény.  Ahol kemence van, ott társaság, közösség képződik, ahol tűz van, meleg van,  otthonos a lélek, készül az étel. Egy tűzzel mindent el lehet készíteni, a húst, a kenyeret, a langallót, a  sült húst, a süteményt, akár húsz emberre. Azért is szeretjük a tüzet, mert természetközelbe hoz. A kemence a falusi kisvilág létezésének egyik jellegzetessége volt  - mondta Alexa Károly a könyvbemutatón.   

- A kemencének külön szótára van, rengeteg eszköz tartozik hozzá, mindnek fontos szerepe van. Sokféle kemence van, például a vesszőből font, sárral tapasztott banyakemence. Sok   olyan kifejezés is kapcsolódik hozzá - például üldögélni  kemence-sutban - amik kiveszőfélben voltak, lehetnek, ha nem használunk a kemencét. Manapság a családok  újrafelfedezik. Megint építik a kemencéket, nem csak nosztalgiából, hanem mert praktikus.

- Az Őrségi Nemzeti Park igazgatója kért meg, hogy hozzam létre ezt a könyvet, mert hallotta, hogy sok receptem van, remélte, hogy akadnak közte kemencések is. Kilencven darab ilyen receptet gyűjtöttem, ebből hetven került be a kötetbe - tudtuk meg Kovács Ferenctől. 

A szíriai sólet azért érdekes, mert nincs benne hús, az őrségi halászlé azért, mert túrós hajdinagombóc és gomba is van benne. Sok recept őrségi alapanyagokból áll. A zsebkönyv  régi-szép kemencék fotóit is közli.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!