Rendhagyó disznóvágás: táplálkozási tanácsok a múzeumfaluban

Talán meglepő, hisz mitől lenne "archaikus", pláne "tudományos" egy disznóvágás, mégis ilyen alapokra helyeződik a Vasi Múzeumfalu programja egy civil egyesület háttérmunkájának köszönhetően.

Merklin Tímea

Február 26-án két disznóvágás lesz a múzeumfaluban, egy délelőtt, egy délután. A szervezők egyike a Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület, amely 2011. januárjában alakult 44 fővel, azóta a tagok száma egyre sokasodik, mert egyre többen érzik magukénak azt a szemléletet, hogy a betegségek  70-80 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Vagyis a gyógyítás igazi útja nem a gyógyszerezés, hanem az életmód, a táplálkozás megváltoztatása. Az egyesületnek tagjai orvosok, közgazdászok, mérnökök tagjai, illetve olyanok, akik úgy gondolják tudják, hogy változtatni kell, nemcsak egyénileg, hanem össznépi szinten.

Vajon miért nem vagyunk tisztában a helyes táplálkozás alapkérdéseivel?  - kérdeztük dr. Tóth Csaba háziorvost, a táplálkozástudományi egyesület elnökét. - Mert nem hiteles forrásokból kapjuk az információkat  - válaszolta dr. Tóth Csaba. - A helytelen táplálkozás problémájával az átlagember akkor találkozik, mikor az orvos életmódváltást javasol. Húsz éve használatos két kifejezés, amiről érdemes tudni. Az irányított orvostudomány, amit az üzleti szféra próbál irányítani; a gyógyszergyárak nagyon erős marketinget folytatnak. Ennek következtében sok orvos az orvoslátogató által ajánlott gyógyszert kontroll nélkül felírja. A másik az evolúciós orvostudomány, amely a meglévő ismereteket próbálja felhasználni, és azoktól eljutni a gyógyításig. Vagyis ebben az esetben tudományos ismeretekre építünk, nem marketingre. Nyugaton ez már kezd a köztudatba átmenni, hozzánk valahogy nehezen gyűrűzik be a valóság. Én dolgoztam gyógyszercégeknél is magas beosztásban, saját tapasztalataim alapján láthatok rá helyzetekre. -

Az 1990-es évek előtt  4000 féle tápanyagot tartottak számon Magyarországon. A rendszerváltás után elárasztottak minket a multik, így most 50 ezer féle élelmiszer közül választhatunk. Ebben nem lehet eligazodni.

- Évtizedekig azt hallottuk, hogy használjunk étolajat, mert az egészséges. Most már tudjuk, hogy ez nem igaz, sőt az USA-ban és Hollandiában emiatt be is tiltották - mondja dr. Tóth Csaba. Így jutunk vissza a disznóvágáshoz. Elfelejtettük a húsokat, a zsírt. Régen a disznónak minden porcikáját használták. A táplálkozástudomány visszatér a régi dolgokhoz. 

CIVILEK AZ ÉLETMÓD-VÁLTOZTATÁSÉRT

-
Az orvostudományon belül nehéz előre lépni a helyes táplálkozás kérdésében, mert az irányított orvostudomány besáncolta magát - mondja dr. Tóth Csaba. A civil kezdeményezés arra szolgál, hogy a másik oldalról próbáljuk felnyitni az emberek szemét. Ha az orvosi rendelőkben nem hangozhat el idő híján vagy a gyógyszermarketing nyomására, hogy milyen úton váltsunk életmódot, étrendet, mi ismeretterjesztéssel szeretnénk ezt megmutatni. Ez az egyesület fő célja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!