Rettenetes helyzetben: harmadszor műtik agydaganattal a kisfiút

Perenye - Szilárd nyolcéves és harmadszor műtik agydaganattal. A család felélte az összes tartalékát, nincs pénzük elksísérni a fiút a debreceni műtétre - kollégák, orvosok próbálnak segíteni rajtuk.

Némethy Mária



A Tengelits-család: a fiúk szolidaritásból kopaszra vágatták fejüket Fotó: Benkő Sándor

Sziszi, a kedves mosolyú, vidám 8 éves (éppen a múlt héten volt a szülinapja!) megragadja  kezemet, sorra mutatja az állatait. Plüssök. Kedvencei a lovak. Meg kell néznem cicáját is, közben elárulja, hogy a Nox, Péter Szabó Szilvi a mindene. Aztán a kórházban  készült  képeket nézünk. Az egyiken Sziszi  ágyban, bekötött fejjel. Édesanyja most az eleven kisfiút   bátyjára bízza, mert mi felnőtt dolgokról beszélünk. Az apa és Sziszi két bátyja is kopaszra vágatta a fejüket, hogy hasonlítsanak rá.

Sziszi nem tudhatja meg, hogy a halál torkában jár.

Öt és fél éves volt, ép, egészséges, gyönyörű, amikor 2007 januárjában az óvodában hirtelen rosszul lett  kezdi kisfia kálváriáját  könnyeivel küszködve Tengelits Rolandné, Erzsi.  A szomszédos rendelőben éppen ott volt az orvosunk, dr. Varga József. Újraélesztette. 

Sziszi először neki köszönheti az életét. Rohammentővel vitték a szombathelyi Markusovszkyba, ahol egy hétig epilepsziával kezelték. Minden tünet arra vallott. Aztán hirtelen megvátozott a viselkedése,  agresszív lett, a fejét a falba verte. Akkor mutatta ki a CT: agydaganata van. Helikopterrel azonnal Debrecenbe szállították, ahol dr. Bognár László professzor  4,5 centis daganatot operált ki a kisfiú fejéből. 
 
Február 5-én  egy szál ruhában, kabát nélkül mentünk vele, hajnaltól késő estig mellette voltunk, de három hét múltán a szövettani eredmény kimutatta: rosszindulatú a daganat. Azután? Hihetetlen min ment  már át a kis Szilárd. Harminc napon keresztül minden reggel kemoterápiás kezelést kapott, kisebesedett a szája, 9 napig nem tudott enni, 45 helyen megbökték. Aztán 2,5 évig nem újult ki a daganat. A Markusovszkyban dr. Masát Péter főorvos körbejárt vele, annyira örült. De júliusban újra megfájdult Sziszi feje. Bognár professzor Amerikából jött haza, hogy megműtse másodszor is. Most megint ott van Sziszi homloka mögött egy 2 centis daganat. Októbeben várja újra a professzor. 

Rettenetes helyzetben vagyunk  szakad ki Erzsiből.  Amikor Sziszi az első műtét után jól lett, elmentem dolgozni   jelzálog van a házon , de már egy éve öten élünk a férjem nettó 120 ezréből. Nincs miből Debrecenbe elkísérni, vele lenni. Nincs pénzünk már semmire. A 10 éves Suzukink javíttatására a férjem munkatársai adtak össze pénzt. Most mi lesz? 
 
Dr. Masát  Péter főorvos által létrehozott Alpokalja a Daganatos Gyermekekért KH. Alapítvány OTP 11747006-20215309 számláján tudnak segíteni a családnak - az adományokra írják rá:   Tengelits Szilárdnak.



Szilárdra októberben újabb műtét vár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!