Sajtótájékoztató verseny a városházán

Szombathely - Az egyik összehívta, a másik megtartotta. Arra a fideszes sajtótájékoztatóra akart reagálni a város két alpolgármestere, ami még el sem hangzott. Új többség kontra városvezetés, a téma: a város pénzügyi helyzete.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendkívüli sajtótájékoztatóra invitáló, a Fidesz-KDNP szombathelyi frakciójától érkezett meghívó szerint Marton Zsolt tanácsnok és Molnár Miklós, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke Csődközeli helyzetműködésképtelen város címmel tartott volna sajtótájékoztatót a városháza emeleti kistermében. (Az ehhez szükséges teremigényüket jelezték a hivatalban.) 

A meghirdetett időpontban Németh Kálmán és dr. Czeglédy Csaba alpolgármesterek is megjelentek a teremben. Miután Molnár Miklós érdeklődött jelenlétük okáról, ők közölték, hogy a téma fontossága miatt vesznek részt a tájékoztatón.

Akkor átmegyünk  az Art Caféba! adta ki az ukázt Molnár Miklós, és a magunk részéről mentünk is volna elvégre  a meghívó Marton Zsolt és Molnár Miklós sajtótájékoztatójára szólt, de mivel a jelenlévő médiumok közül csak a Vas Népe gondolta így, végül maradtunk, és meghallgattuk az általunk még nem ismert bejelentésekre vonatkozó alpolgármesteri  reakciókat. A jobboldali politikusok elhagyták a termet.

Dr. Czeglédy Csaba elmesélte, hogy őt és Németh Kálmánt telefonon hívta Budapestről dr. Ipkovich György, aki  miután tudomására jutott, hogy a két jobboldali politikus a város pénzügyi helyzetéről tart tájékoztatót az önkormányzat helyiségében  arra kérte őket, hogy vegyenek részt a sajtótájékoztatón! 

Szombathely város 3,2 milliárd forintnyi hitelre írt ki közbeszerzési pályázatot. Ebből 1,2 milliárd forint a 2008. évi működési hiányt finanszírozná, 1,1 milliárd a város jelenlegi hiteleinek tőke-, illetve kamattörlesztését szolgálná, a fennmaradó részt pedig fejlesztésekre fordítanánk mondta el Németh Kálmán. 

Kiderült még, hogy a három részre bontott felhívásra érkezett ugyan három ajánlat, de azok mindegyike a fejlesztési hitelre vonatkozott, a bankok sem a működési hiányra, sem az adósságszolgálatra nem adtak ajánlatot. Németh Kálmán szerint ezzel megnyílt az út a közbeszerzési eljárás nélküli tárgyalásos egyezkedésre, mint mondta, három bankkal már felvették  a kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy a város hitel nélkül is működőképes:  rendelkezésükre áll egy  2,5 milliárd forintos folyószámlahitel, 1,7 milliárd forint le van lekötve, és a fejlesztési célokat szolgáló 506 millió forintot sem hívták még le. 

Minden más információ arról szól, hogy rossz színben tüntessék fel a várost, és csődhelyzetet emlegessenek, amikor szó sincs arról reagált a még el nem hangzott információkra Németh Kálmán.

Sokat elárul a városvezetés együttműködési szándékáról ez a kis intermezzo mondta fél órával később az Art Caféba áttelepített sajtótájékoztatón Marton Zsolt.

2002-ben 1,5, 2006-ban 5,7, 2008 végén 8,5 milliárd volt, az idei év végén pedig várhatóan 12,5 milliárd forint lesz a város hitelállománya, világított rá a pénzügyi helyzetre Molnár Miklós. Hozzátette: ha a tervbe vett hitelfelvétel nem valósul meg, jövőre hatmilliárd forintos finanszírozási problémával kell szembenéznie a városvezetésnek. 

Ha viszont négymilliárddal nő a  hitelállomány, akkor ennek  560 millió forint lesz a jövő évi kamatterhe, ezt a pénzt pedig a működésből kell kivonni. Hogyan akarja megoldani a problémát a városvezetés? tette fel a kérdést Molnár Miklós, aki szerint az Utánam az özönvíz! felelőtlen városvezetési stratégia. Hozzátette: a jelenlegi  helyzetben  a három főállású alpolgármester is nagy luxus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!