Schumacher-láz Németországban: a legenda visszatért

Berlin - Hiába ígérte meg három évvel ezelőtt feleségének, Corinnának, hogy a jövőben csak a családdal foglalkozik, a hívó szónak nem tudott ellenállni - emelték ki a csütörtöki német újságok Michael Schumacher visszatérésével kapcsolatban. Mindenesetre Németországban egy csapásra kitört a "schumánia".

MTI


2009. május 10-én a barcelonai Montmelo versenypályán készült kép a hétszeres Forma-1-es világbajnok német Michael Schumacherről. 2009. július 29-én a Ferrari bejelentette, hogy a 2006-ban visszavonult, 40 éves Schumacher helyettesíti az idei futamokon a brazil Felipe Massát, aki a Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén szenvedett súlyos fejsérülést.
A következő F1-es futamot, az Európa Nagydíjat augusztus 23-án rendezik Valenciában, majd további hat versenyt bonyolítanak le az idén az autósport elitkategórijában. (MTI/EPA/MANU FERNANDEZ )


Az újságok a döntést a Forma-1 eddigi legnagyobb szenzációjának minősítették, Schumacher már az augusztus 23-i valenciai megmérettetés előtt a mennybe ment, a lapok egyenesen a Ferrari "mentőangyalának" nevezték.
 
A Budapesten súlyos sérülést szenvedett Felipe Massát helyettesítő Schumi újbóli harcba szállása csütörtökre minden más hírt háttérbe szorított Németországban. Valamennyi újság címlapján a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzőjének hatalmas fotója - és a visszatérés híre - szerepelt, több lap külön kommentárt is szentelt a visszatérésnek. És a hírekből kicsengett: Németország ismét büszke egyik legnevesebb sportolójára. 
    
Az első szakértői vélemények szerint a népszerű Schumi - noha már 40 éves és három évvel ezelőtt Sao Paolóban hagyta abba a versenyzést - megfelelően fitt ahhoz, hogy ismét a versenyautó volánja mögé üljön. A korábbi sokszoros bajnok osztrák Niki Laudát csak az lepte meg, hogy a visszatéréssel kapcsolatban ilyen gyors döntés született. Lauda úgy vélekedett, hogy a Ferrari szempontjából ez a legjobb megoldás. Sőt - mint hozzátette - semmi ok nincs azt feltételezni, hogy Schumacher nem ott folytatja, ahol három évvel ezelőtt abbahagyta. A korábbi többszörös világbajnok azt azonban nem tartotta valószínűnek, hogy Schumacher Massa felgyógyulása után is "versenyben" marad. 
    
Laudához hasonlóan a legnagyobb megértéssel nyilatkozott Németország egyik legkiválóbb - korábbi - futballkapusa, a labdarúgástól tavaly 39 évesen visszavonult Oliver Kahn. Kahn természetesnek nevezte, hogy Schumacher nem tudott ellenállni a kihívásnak és úgy vélte, hogy a Forma-1 eddigi legeredményesebb versenyzője ismét eredményes lesz. Ő maga azonban egyelőre nem kívánja folytatni Schumacher példáját - tette hozzá. 
    
A német versenyző menedzsere, Willi Veber elismerte, hogy megpróbálta lebeszélni Schumit a visszatérésről. Egy csütörtöki interjúban kifejtette: csak attól tartott, hogy "pártfogoltjával" szemben óriásiak lesznek az elvárások. "Ha Schumacher ismét versenyautóba ül, az emberek csakis győzelmet akarnak látni" - hangoztatta Weber, megértve ugyanakkor azt is, hogy a Ferrari kérésére nem lehetett nemet mondani. 
    
Értesülések szerint minden idők legnagyobb Forma-1-es versenyzője már meg is kezdte a felkészülést a valenciai "beugrásra". A hétszeres világbajnok számára a Ferrari különleges edzésprogramot dolgozott ki, figyelembe véve azt, hogy a jelenlegi versenyautóval a teszt nem megengedett. Schumachernek ezért a tavalyi autóval kell lehetőség szerint minél több kört lerónia, csakhogy ismét "nyeregben" érezhesse magát.
     
Schumi újból "ringbe" száll, mert imádja a Forma-1-et, szereti a Ferrarit, a kihívást és a kockázatot - hangzott az általános vélemény. Abban pedig senki nem kételkedett, hogy Michael Schumacher Németországnak már a visszatérés bejelentésével is óriási örömet szerzett. És a Bild tudósítása szerint felesége, Corinna sem haragudott.

Michael Schumacher (Németország) névkártyája:

Született: 1969. január 3., Hürth-Hermülheim (Németország)
Lakóhely: Vufflens-le-Chateau (Svájc)
Családi állapot: nős, felesége Corinna, gyermekei Gina Maria (12 éves) és Mick (10)
Magasság/testsúly: 1,74 m/75 kg 
Világbajnoki címek: 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
Összes futamszám/összes pontszám: 250/1369
Első futam: 1991. augusztus 25., Spa-Francorchamps (Belga Nagydíj), kiesett
Futamgyőzelmek: 91
Első futamgyőzelem: 1992. augusztus 30., Spa-Francorchamps (Belga Nagydíj) a Benetton-Ford színeiben
Első rajtkocka: 68
Legtöbb győzelem egy szezonban: 13 (2004)
Dobogós helyezések: 154
    
Év végi helyezései:

1991 (Jordan, Benetton): 12. hely
1992 (Benetton): 3.
1993 (Benetton): 4.
1994 (Benetton): 1.
1995 (Benetton): 1.
1996 (Ferrari): 3.
1997 (Ferrari): megfosztották 2. helyétől
1998 (Ferrari): 2.
1999 (Ferrari): 5.
2000 (Ferrari): 1.
2001 (Ferrari): 1.
2002 (Ferrari): 1.
2003 (Ferrari): 1.
2004 (Ferrari): 1.
2005 (Ferrari): 3.
2006 (Ferrari): 2.

Michael Schumacher visszatérésének nemzetközi sajtóvisszhangja

 A nemzetközi sajtó igazi szenzációként tálalta csütörtökön a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher egy nappal korábbi bejelentését, mely szerint ő helyettesíti a hátralévő idei futamokon a Magyar Nagydíj időmérő edzésén súlyos fejsérülést szenvedett brazil Felipe Massát a Ferrarinál.


    Olaszország:
 
    La Gazzetta dello Sport:
"Szenzációs visszatérés! Ismét összeállt a Forma-1 legszebb párja. Újra itt van minden idők legnagyobb bajnoka. Montezemolo elnök személyesen vitte el a hírt a budapesti kórházba Felipe Massának. Győzött Schumacher féktelen versenyzési vágya."
   
    Corriere dello Sport:
"A Ferrari hívta Schumit, ő pedig hallgatott a kérésre. Szenzáció!"
   
    Tuttosport:
"Schumi szenzációs visszatérése a Ferrari-kormány mögé. Az F1 hálás neki."
   
    Corriere della Sera:
"Micsoda szenzáció a Ferrarinál: a legenda visszatér, magával hozva tapasztalatát és versenyösztönét."
   
    La Repubblica:
"Schumi visszakapta a Ferrariját. Három évnyi csalóka nyugalom után végül a versenyszellem győzött. Mindent kockára tesz, ezzel együtt igazi ajándék ő az F1-nek."
   
    Spanyolország:

    El País:
"A legnagyobb újra köztünk. Schumacher 40 évesen hallgatott a Ferrari hívó szavára, és helyettesíti a sérült Massát."
   
    El Mundo:
"A nagy öreg mester igent mondott. Ami Lance Armstrong a kerékpársportban, az most Schumacher a Forma-1-ben."
   
    Marca:
"A legenda visszatér, még érdekesebb lesz a valenciai Európa Nagydíj. A spanyol kikötőváros megfogta az isten lábát."
   
    As:
"Egyik jön, a másik megy. Miközben a BMW kivonul az F1-ből a hétszeres világbajnok Schumacher bátor döntést hozott. Valenciáé a nyertes sorsjegy."
   
    Anglia:
    
    Times:
"Michael Schumacher előkészítette a színpadot az autósport történetének legnagyobb visszatérésére."
   
    Daily Mail:
"Schumacher tiszteletköre."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!