Semmelweis-terv: lesznek nyertesek és vesztesek

Múlt héten a kormány elfogadta az egészségügy átalakítására vonatkozó Semmelweis-tervet. A kórházvezetők egyelőre nem tudják, hogy mit hoz a jövő, hivatalos értesítést eddig nem kaptak. Az biztos, hogy átalakul a kórházi struktúra, s az átalakításnak lesznek nyertesei és vesztesei is.

Bajdó Bettina

A kormány múlt kedd esti ülésén támogatta az egészségügyért felelős államtitkárság által előterjesztett Semmelweis-tervet. A kabinet múlt héten egyetértett azzal, hogy kiépüljön egy olyan állami egészségszervezési rendszer, amely 1-1,5 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épül. A kormány emellett támogatja egy állami egészségszervezési központ, valamint térségenként az egészségszervezési igazgatóságok kiépítését is.

Ezek ellátnak majd különböző területi egészségszervezési feladatokat is, de ezen központokban alakítják majd ki azt is, hogy a különböző egészségügyi intézmények, milyen formában működjenek együtt.

Az interneten is olvasható előterjesztés szerint a kormány a nyolc nagytérségi központ létrehozásával  még az idén elkezdi az egészségügyi intézményrendszer átalakítását. Az intézkedés célja, hogy csökkenjenek a rendszer területi egyenlőtlenségei, javuljon az ellátásokhoz való hozzáférés, az ellátórendszer hatékonysága. A nagytérségi centrumok kialakításával négyszintűvé válna a fekvőbeteg ellátás: a városi és a megyei kórházakban nem lehetne minden vizsgálatot elvégezni, a jelentős költségigényű, speciális tapasztalatot igénylő ellátásokat a nagytérségi, illetve az országos centrumokban vehetnék igénybe a betegek.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója elmondta, hogy egyelőre hivatalos értesítést a tervezett változtatásokról nem kapott egyetlen egészségügyi intézmény sem.
 
Elfogadták a tervezetet, ám ebből egyelőre nem derül ki, hogy hol lesznek pontosan a határok  folytatta a vezérigazgató. Korábban is volt már egy tervezet, melyben szerepeltek a nagytérségi határok, ám most új szempontok szerint húzzák meg a határvonalakat.  A mostani tervek szerint például a győri nagytérséghez tartozna Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye mellett Somogy megye déli csücske is. Voltak olyan szakterületek, amelyekben eddig is volt átjárhatóság a megyék között, ilyen például a mellkassebészet.

A vezérigazgató hozzátette, a cél az, hogy a betegeket továbbra is a megyén belül lássák el. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor a beteg a lakóhelyéhez minél közelebb jusson hozzá a szükséges kezeléshez. A tervek szerint ki kell küszöbölni vagy legalább csökkenteni kell a párhuzamosságot.
 
- Létre fognak hozni egy egészségszervezési hálózatot - emelte ki prof. dr. Nagy Lajos -, ennek lesz egy országos központja, s lesznek nagytérségi alközpontjai. A feladatuk az lesz, hogy optimalizálják a betegutakat és a kórházak működési feltételeit. Egyelőre ezzel kapcsolatban nincsenek konkrétumok, nem tudjuk,  mit hoz a jövő, melyik kórházban, milyen ellátást kaphatnak a betegek.  A sárvári kórházban már korábban megszűnt az aktív betegellátás, ott a járóbeteg szakellátás és a krónikus ellátás a fő profil. A tervek szerint a városi kórházakban ezt kell majd erősíteni. Ez nem azt jelenti, hogy ott nem marad aktív ellátás. Az azonban biztos, hogy oda kell koncentrálni a betegellátást, ahol a diagnosztikai feltételek és a műszerpark is megfelelő.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a Markusovszky kórház eddig is fontos szerepet töltött be a térségben. Onkológiai és mellkassebészeti ellátás miatt több megyéből is ide érkeznek a betegek vagyis itt a legjobbak az ellátási feltételek. Van még néhány olyan szakma, melyben szeretnének regionális vezető szerepet, ez ügyben már zajlanak az egyeztetések.
 
Dr. Farkas Péter, a celldömölki kórház igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány döntéséről nem kaptak hivatalos információt. annak azonban nagyon örültek, amikor a nagytérségi ellátóközpontról született térképen meglátták, hogy szerepel a celldömölki kórház. Egyelőre ők sem tudják, hogy milyen feladataik lesznek, szerintük ezt  részben a politika, részben a megyei struktúra határozza majd meg.

Létrejön a koordinációs társaság

Konkrét változások egyelőre nem lesznek, a kórházak ellátási kötelezettsége ugyanúgy megmarad. A cél, hogy emelkedjen a gyógyítás szintje.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke  a Semmelweis-tervvel kapcsolatban elmondta, hogy Vas megyét nem érintik a változások, az ellátási kötelezettség ugyanúgy megmarad a kórházakban.

- Létrejön a koordinációs társaság, amelynek tagjai a betegirányítással foglalkoznak majd - tette hozzá az elnök. - Feladatuk lesz például a várakozási idő csökkentése. Itt a megyében például a szemészeti ellátások közül szürkehályog műtéteknél nagyon hosszú a várakozási lista. Ezt próbálják meg majd csökkenteni, vagy azzal, hogy másik kórházba irányítják a betegeket vagy emelik a kvótát.

Vas megye a nyugat-dunántúli nagytérségbe tartozik, itt a központ Győr lesz. Ám ez nem azt jelenti, hogy a kórházi ellátások egy részét itt vehetik majd igénybe a betegek. Minden marad a régiben. Eddig is volt átjárhatóság az egészségügyi intézmények között, ez továbbra is így marad.
 
- A Markusovszky kórházban nagyon jó a mellkassebészeti, illetve az onkoradiológiai ellátás - hangsúlyozta az elnök -, eddig is kiemelkedő szerepet töltöttünk be a régió betegeinek ellátásában. Ez továbbra is így lesz. A kormány tervei között szerepel, hogy sokkal optimálisan működjenek a kórházak, s a betegek az ellátás a lakóhelyükhöz legközelebb vehessék igénybe, illetve a legjobb szakemberek lássák el őket. Ehhez azonban szükség van az átszervezésekre.  Arra törekszünk, hogy emelkedjen a gyógyítás színvonala és a gyógyulás esélye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!